Сайтът на eBay сканира компютрите на потребителите

Специалистите на популярния уеб портал Null Sweep през месец май тази година забелязаха странна мрежова активност от страна на сайта eBay. Сега се потвърди, че с помощта на специален скрипт се извършва сканиране на локалните мрежови портове на потребителските компютри.

Това лесно може да се провери с помощта на средствата за разработчици вградени във всеки браузър. Така например, в Google Chrome, конзолата се отваря с натискането на клавиша F12. Оттам трябва да се премине в раздела Network и да се проследят запитванията при посещение сайта на eBay.

В списъка на мрежовите връзки може да бъде намерен localhost (127.0.0.1) – именно това е сканирането, извършвано от eBay. Тук може да бъде намерена маса допълнителна информация, като ясно се вижда, че се използва скрипта check.js. Сканират се четиринадесет различни порта, като запитването изглежда например като 127.0.0.1:5900 за порт 5900. Сканирането се извършва независимо дали потребителят се е и ли не се е логнал в сайта.

Ето кои портове сканира eBay:
•5900: VNC;
•5901: VNC port 2;
•5902: VNC port 3;
•5903: VNC port 4;
•5279: Anyplace Control;
•3389: Windows remote desktop / RDP (Remote Desktop Protocol);
•5931: Ammy Admin remote desktop (Ammyy Admin);
•5939: TeamViewer;
•5944: TeamViewer;
•5950: WinVNC (Aeroadmin);
•6039: TeamViewer;
•6040: TeamViewer;
•63333: TrippLite power alert UPS;
•7070: AnyDesk.

Виждаме, че повечето от тези портове са на приложения за отдалечен достъп до десктопа, каквито са VNC, TeamViewer и Windows Remote Desktop.

Друг интересен момент е, че това сканиране не се извършва при компютрите с Linux.

Мотивите на eBay са неясни, като компанията каза само, че най-стриктно се грижи за безопасността на потребителите.

Предлагат се различни варианти за защита от това сканиране. Единият е да се блокира скрипта check.js с някое от многобройните приложения с подобна функционалност. Другият е да се изключат WebSockets, но това може да доведе до проблеми с някои сайтове.

Източник: kaldata

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

 • 1
  Ис
  Истината
  5 0
  10:04, 26 май 2020
  Тотален контрол 24/7, 365 дни. Технокрация и цифрова диктатура. Честито на всички нас, роби и овце сме.

Хороскоп за 15.07.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Дребни неприятности в определени моменти ще блокират дейността ви или ще внасят затруднения в ежедневните ви задължения. Не допускайте друг освен вас да определя ритъма ви на работа или задачите, които имате през деня. Печелите доверието на важен за вас сътрудник. Помощта му в бъдеще ще ви е много полезна.
15 юли 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Днес едва ли ще сте много съсредоточени върху работата си, защото ви вълнуват въпроси от личен характер. Държите се странно с околните и не трябва да се изненадвате от реакциите им. Преценете кое е по-важно за вас и се заемете с него.
15 юли 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Днес ще се натъкнете на нещо, което ще се окаже особено полезно за работата ви, особено за в бъдеще. Имате достатъчно търпение, за да развиете възгледите си докато започнат да носят желаните от вас резултати. Стараете се да не обръщате внимание на поведението на определен човек, който ви е неприятен и това е наистина най-доброто което можете да направите.
15 юли 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Денят е характерен с непрекъснатата смяна на онова, с което ще се занимавате. Трудно ви е да се концентрирате за дълго, но едва ли ще е и нужно. Заети сте с приятни неща, като повечето от тях са свързани и с хора, на които държите. Предстои ви пътуване по работа, което ще ви отвори много възможности.
15 юли 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Напрегнати сте, въпреки, че ви се иска да си починете и да се заемете с нещо разтоварващо. Бъдете готови на промени и в личен план. Очаква ви сериозен разговор с интимният ви партньор. Подготвяте изненада за свой близък, от която всички ще останат наистина очаровани. Семейството ви ще застане зад всяко ваше решение.
15 юли 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Мотивирани сте да започнете нещо ново и с конкретни действия ще се заемете с реализацията му. Насърчавайки у себе си този плам, много скоро ще материализирате намеренията си. Не пропускайте да изразите уважението и обичта си към хората, които осмислят живота ви. Пътуванията ще са приятни.
15 юли 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Възможни са разногласия с колегите и началниците ви днес. Бъдете по-дискретни по отношение на нещата, които са ви поверени и не злоупотребявайте с доверието им. Вие също не изпадайте в излишна сантименталност, не е нужно да разголвате душата си пред всеки. Други от вас ще пътуват, най-често по служебни дела.
15 юли 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Погрижете се за интересите си, като не пречите на другите да мислят за своите. Много неща ще се променят, не пестете усилия и се старайте да останете добри хора. Любовта ще ви помогне по-лесно да се справите със затрудненията си, срещайки ви с подходящия за вас помощник.
15 юли 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Започвате с много хъс новия работен ден и както може да се очаква имате доста работа за вършене. Успехът ви във всяко едно начинание до голяма степен зависи от собствената ви организация, затова подредете по важност ангажиментите си.
15 юли 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Смело ще пристъпите към действия, осигуряващи защита на интересите ви. Професионалните задачи ще заемат по-голямата част от деня ви. Добре преценете и организирайте времето си, за да ви стигне за всичко. Приемете една протегната към вас ръка, каквото и да означава това.
15 юли 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Бизнесът ви изисква сили и средства, които не винаги имате в наличност. В тази връзка ще търсите съдействие от кредитни институции и хора, имащи по-големи възможности от вас. Категорични сте в намерението си да подобрите бита си.
15 юли 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Можете да спечелите вниманието и готовността за съдействие и на най-търсените хора, ако проявите искрен интерес към тях. Всеки харесва човека, който му се възхищава. Ще спечелите приятели, ако правите за тях неща, които изискват време, енергия, безкористност и внимание, ако ги поздравявате сърдечно и с ентусиазъм. Бъдете целенасочени днес и ще успеете.
15 юли 2020
Последни новини