Синдикати и работодатели поискаха тристранка за ДДС

Синдикати и работодатели настояват да се проведе тристранен съвет заради промените в данъчното законодателство, които предвиждат намаляване на ДДС за ресторанти и кафенета на 9%, предаде БНТ.

Така срещу поправката се обединиха вече от Министерството на финансите, синдикалисти и работодатели.

"Несъмнено ресторантьорите имат нужда от подпомагане, но то трябва да се прави винаги през разходите, никога през приходите, тъй като няма икономическа теория, която да го потвърждава това нещо. В крайна сметка реалният платец, крайният платец на ДДС са крайните потребители, бизнесът е нищо повече от един посредник, който взима нашите пари и ги превежда в държавата - на него му се възстановяват както знаете. Това означава, че бизнесът в момента иска по-голяма комисионна за това посредничество." - коментира Любослав Костов, икономист КНСБ.

По думите му, трябва да се попитат хората дали предпочитат да плащат 20-те процента ДДС на държавата или на бизнеса, "тъй като теорията е че ако даваме нашите данъци на държавата тя е длъжна да ни дава публични блага".

"Да, те обещаха да повишат минималния осигурителен праг, което е хубаво, но не трябва да смесваме двете неща, това са два отделни дебата. Те че трябва да го направят - трябва, но не трябва заради това да искат нещо друго. Това правителство е избрано с програма, в която пише, че четири години няма да променя данъците, и сега веднъж излизат и променят данъците, а ние от години искаме данъчни облекчения за хората с по-ниски доходи, необлагаем минимум, помощи за млади семейства, което струва в интерес на истината по-малко отколкото сега това се прави и винаги ни е отказвано." - каза още Костов.

Срещу намаляването на ставката на ДДС за ресторантьорския бизнес и доставката на книги се обединиха не само синдикатите, но и най-големите работодателски организации. Оттам са изпратили своите становища в Народното събрание.

Отрицателно становище е изпратило и министерството на финансите, откъдето са изчислили, че загубите за държавния бюджет биха били 163 млн. лева. Допълнително - ако бъде намалена ставката и за бебешки продукти, загубите ще се увеличат с още 39 млн.

IT секторът очаква обаче по-добри години.

"Нашата цел винаги е била да защитаваме интересите на софтуерните фирми, но при условие че не нарушаваме интересите на другите сектори, винаги сме били за равнопоставеност. Моето лично мнение е че винаги е по-добре да се взимат целеви мерки за секторите, вместо общи мерки, които има риск да нарушат правата на други сектори, това в момента е случая с тези частични намаления на ДДС за един или друг сектор, без да се направи анализ за рисковете, които те водят след себе си." - посочи Георги Брашнаров от Българската асоциация на софтуерните компании.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини