Хъбъл засне най-древната галактика "огнен пръстен"

Орбиталната обсерватория "Хъбъл" получи снимки от най-древната галактика, която спада към класа на т.нар. пръстеновидни галактики, съобщи ТАСС.

Откритието показва, че подобни обекти били изключителна рядкост в първите епохи от живота на Вселената, се посочва в съобщение на пресслужбата на австралийския научен център Астро3Д. Тя се позовава на публикация в сп."Нейчър Астрономи".
"Резултатите от нашите наблюдения и анализи показват, че вероятно преди десет милиарда години големите пръстеновидни галактики са се срещали също толкова рядко, колкото и сега. Това не съвпада с някои теории, според които тези обекти са се срещали 140 пъти по-често в първите епохи от съществуването на Вселената", пишат авторите на публикацията.

Пръстеновидните галактики се зараждат при сблъсък на две големи галактики, едната от които се врязва с висока скорост в другата в началото на нейното формиране и я "пробива", като отнема материя от центъра й и провокира образуването на звезди в периферията й. Затова тези гигантски галактики наподобяват гигантски огнени пръстени.

Група астрономи под ръководството на Кенет Фрийман, преподавател в Австралийския национален университет в Канбера, откриха най-древният и необичаен пример на подобна галактика, изучавайки фотографии от "Хъбъл".

Те се натъкнали на два необичайни обекта, получили названията Ар5519 и Джи5593. Първата била пръстеновидна галактика, а втората била галактиката, преминала през нея и образувала зона на пустота в центъра й с диаметър от тридесет хиляди светлинни години.

Като проучили спектъра на галактиките, астрономите установили, че ги виждаме в състоянието, в което са били преди около 10,8 милиарда години, три милиарда години след Големия взрив. Това прави Ар5519 най-древният "огнен пръстен", известен досега.

Според авторите на изследването този факт, както и отсъствието на други пръстеновидни галактики на снимките от "Хъбъл" са доказателство за това, че в ранните епохи на Вселената пръстеновидните галактики били толкова рядко срещани, колкото и сега.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини