Хасково срещу мръсния въздух с нови паркове и екотранспорт

Изображение 1 от 4

    Община Хасково представи днес Проекта си за актуализиране на Програмата за качеството на атмосферния въздух. За първи път тя ще бъде изпълнена не със средства на общината, а с европейско финансиране и от националния бюджет. Договорът е сключен по Оперативната програма "Околна среда".

    Настоящата Програма приключва през тази година, новата ще стартира от 2021-ва и ще е с обсег до 2025-та  година, обясни ръководителят на проекта Надежда Иванова.

    Анализът за 2018 година показва, че Хасково е бил със замърсеност на площ от около 5 кв.километра. И още, че е превишавана нормата от допустими дни на замърсеност в годината, която е до 35. В общината са били отчетени 98 дни със замърсеност. Отчетът  за замърсеност с финни прахови частици сочи, че Хасково е в обсега на допустимата норма- до 40 милиграма на куб.метър.

    Амбициите по новата Програма са тези показатели до 2025-та година да бъдат сведени до 27 милиграма на куб.м. финни прахови частици и до 27 дни със замърсеност през годината, подчерта Иванова.

     Направеният анализ показва няколко основни причинители на замърсяването на въздуха в общината. На първо място това е битовото отопление на твърдо гориво, коментира кметът на Хасково Станислав Дечев. По този точка местната администрация вече предприе действия, с промяната на наредбата и възможността голяма газова компания да присъединява към газификационната мрежа повече абонати, подчерта градоначалникът. По компонента „енергийна ефективност“ община Хасково в момента е на трето място в страната по санирани блокове, а това е предпоставка за намаляване на отоплението с твърдо гориво.

    На второ място за замърсяването главен виновник са транспортните средства. И в тази посока се действа, обяви кметът, и припомни, че по две от основните градски линии ще вървят пет електробуса.

    Въпреки, че релефът на Хасково не позволява много разгръщане в тази посока, се мисли и за оформянето на велоалеи, там, където е възможно. По тях ще могат да се движат и повече хора с електровелосипеди, а това ще намали ползването на автомобили.

    В усилията да се подобрят качествата на въздуха в областния град е и изграждането на повече зелени точки на територията на Хасково, като големия парк над ДНА, по който вече се работи. Имаме избран изпълнител, идейният проект е на бюрото ми. Има заложени в него спортни зали, игрища за тенис и футбол, скейт площадка. Нямаме осигурено още финансиране, но работата ще започне, защото проектът го позволява, дори и при частично финансиране, посочи кметът Станислав Дечев. необходими са около 8 млн.лв за парка над ДНА, ще се разчита на държавни средства.

    Възможно е да бъде изграден и още един голям парк в Хасково-на мястото на бившия танков полк. По това също се работи.

    Проектът за новата програма за подобряване на въздуха на Хасково е все още в обществено обсъждане, качен е на интернет страницата на Община Хасково и се радва на голямо внимание от страна на гражданите, посочи Надежда Иванова. Много от направените по него предложения били свързани с повече озеленяване и изграждането на велоалеи.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (33)

    • 1
      Ха
      Ханко
      40 -10
      14:19, 1 юни 2020
      На лицето на кмета Станислав Дечев е изписано, че му идва в повече, като му се налага да разбира от зелено строителство и екотранспорт.
      • Ve
        Velo
        21 -2
        17:22, 1 юни 2020
        Вело алеите са спешни . Релефът вече не проблем защото колелата имат много скорости.
        Проблем е желанието.
      • До
        Доброжелател
        24 0
        17:34, 1 юни 2020
        Язък за специалните специалисти по специални проекти, съпартийци на кмета! Тъкмо щяха да имат поприще за революционни разработки, но отстъпиха терена на всеядната, доморасла и неука Надка. Всички знаем, че няма как със стари ... на Узунджовския да се пръкне нов ...! Проект де! Кмете, ако искаш оцеляване - огледай се за нови кадри. Поне в Хасково все още можеш да ги намериш. За противното - в твоята партия примери много!
      • Хората се срамуват
        че такива хайвани са се дипломирали от Гимназията
        ...
      • Точно до Екарисажа
        има една база която всеки ден хвърля
        тонове частици в атмосферата
        и като удари източния вятър и падат над града
        ....
        Всичко е бяло около комина им
    • 2
      Зя
      Зян
      51 -4
      14:21, 1 юни 2020
      То като има вело алея на Кенана не може да се ползва, използва се масово за разходки на кучета, уж е забранено там за домашни любимци, ама в Хасково няма кой да ги следи тия работи.
      • Ал
        Али Баба от Дубай
        9 -3
        19:45, 1 юни 2020
        Въпрос на време е Негрите
        да почнат да трепят Мутрите и Бейовете
    • 3
      25
      2551
      43 -4
      14:38, 1 юни 2020
      Община Димитровград по същата тази програма заменят печките на дърва и въглища с камини на пелети( които не пушат ) като имаш прво на избор между пелетна камина ,камина на газ или климатично отопление!!Само връщаш стария отоплителен уред и получаваш нов с комплект от три радиатора за парно!!!Ние с пет електробуса един парк няколко велоалеи (и много откраднати пари) ще отбиваме номера!!!
    • 4
      Ст
      Ста...
      39 -4
      14:40, 1 юни 2020
      Защо и дума не става за миене на улиците в града? Или там няма за "лапане'', а само разходи. А е най-ефективно.
      Сега няма печки, които горят. От къде идват праховите частици? От Космоса?
      Но трябва пари да се усвояват и да се папаглства за Зелени зделки, Екология и Зелени точки. Смешници!
    • 5
      Де
      Дени
      43 -4
      14:42, 1 юни 2020
      Вие сигурно се шегувате ??! Какви паркове , какъв чист въздух, след като парковете и зеленината изчезват и биват изсичани и това под погледа и одобрението на кмета. Лицемери !
      • 11
        11
        27 -4
        15:02, 1 юни 2020
        Градът хасково оправихте и до мръсният въздух опряхте .
    • 6
      Лю
      любопитен
      42 -3
      15:12, 1 юни 2020
      Паркът зад ДНА беше за 3 милиона лв и те бяха много. Сега 8 милиона! Какво толкова ще се прави? Аможе би тези 5 милиона са за крадене!
      • Бо
        Боци Майманата е 20% Ага
        10 -2
        22:54, 1 юни 2020
        20% за Боци Маймуната
        20% за Тенчо Сервитьора и Къньо Маймуната
        10% за Суджука и Тъпото
        .....
        И той Новия Бюджет си излиза баш :)))
    • 7
      Вс
      Всевишния кенанец
      38 -3
      15:14, 1 юни 2020
      Некадърник не се става...раждаш се такъв! И Общината е пълна с такива...едно нещо не е направено както трябва. Подредете си приоритетите и започнете да ги изпълнявате качествено един по един, за да видим ефекта! Санирането се оказа едно поголовно крадене, май същото ще е и с ПАРКА зад ДНА....ако е като футболните игрища и парка на Ямача...по-добре не харчете тези пари. Детски площадки с 75% от площа само пясъци, игрища неотговарящи на размери според УЕФА ма футбол на малки врати, сковани дървени съблекални, алеи с прахоляк, които при дъжд са неизползваеми, дръвчета на 10тократно завишени цени които смао чакат да изсъхнат и едмно заведение тип СБИРЩАЙН....което не отговаря на никакви хигиенни норми с външна тоалетна.....БАСИ ИНВЕСТИЦИИТЕ....Разходете се до Стара Загора , Пловдив, Кърджали и вижте как се правят паркове, ако не знаете викнете специалисти. Хасково пропада все повече в класацията най-хубав град за живеете. И оправете уличното осветление в половината град го няма и то по основни булеварди! Кмете, Кмете....Работи, Работи, Работи....и помисли и за КЕНАНА и там живеят хора и плащат данъци!
      • До
        До всевишният кенанец
        25 -6
        15:46, 1 юни 2020
        Хайде стига с Кенана!
        Да се развива и другите части на град Хасково.
        Да се започне мислене към източната част на града.
        Има много места,които могат да се отчуждят.
        КЕНАНА не е Хасково!
        Ямача не е Хасково!
        Г-н Кмете,погледнете и на източната част на града,има места,не е хубаво само концентрация на парковете (Кенана,Ямача), добре е замислено да се залеси ,но и да се поддържа евентуално парка който ще се изгради на мястото на танковата дивизия.
        Хем ще се вдигнат имотите,хем ще се превличат хора,ромите да се изолират от местата КОИТО са незаконни за живеене и ще се реши проблема.
        Сега нека всеки който е прочел това нещо ,да плюе,а,ако е доволен да даде един лайк!
      • До
        До До Всевишния Кенанец
        4 -4
        22:58, 1 юни 2020
        Аре бе Пор,
        Не ви искам в Източната част на Града
        ....
        Сега ми е кеф - нямам дразнители - чувствам се че съм до гората , а ако почнете да се развива ще ни напълните с пискюли и селяни
    • 8
      Кк
      ККК
      27 -7
      15:43, 1 юни 2020
      А старите паркове като този на ул.стара планина ще се дават за търговска дейност. Не можеше ли да се оправи с нови площадки,вместо да се изгради конструкция за рибен ресторант и да се даде на концесия за 10 год. Нямат съвест,никога няма да стигнем другите държави, много продажни '' поп кръстьовци'' още от едно време за отнемане на територия,злато, съсипаха производството,образованието ,всичко и продължават.те затова по тея институции нищо не знаят,супер тъпаци,не познават закона.те и още по тъпи ще са след време. Да умират от ковид това тяхно поколение.
      Дано господ им вземе един ден ''най-милото'' парите от рушветите да не им помогнат.
    • 9
      Аа
      АА
      29 -5
      15:46, 1 юни 2020
      Кметът гледа като насерано дете майка си . Да пита Емил Георгиев , как да изчисти града . Гаден стар транспорт и мелница бълваща целогодишен прах + цигански печки .
      • ИК
        И като
        7 -2
        19:36, 1 юни 2020
        незадоволен мъж жена си
      • Ни
        Николай
        8 -4
        20:04, 1 юни 2020
        Кмете какво става с панелните блокове които са одобрени за енергийна ефективност саниране период 15 16 г много добре знаете за кой блок говоря вие минавате от там за вашата вила къща нвма значение и го виждате в какво састояние се намира блока терасите се рулат и падат долу играят деца всички блокове ги санираха в улицата а този всико му е законо и е одобрен хората всеки ден се питат какво се слупва покрива тече пълна разруха да не говорим около самият блок добре че хората са сяли по някое драфче и цвете срам само одбиват номера от общината да косят тревата циганските блокове ги санираха а нашият кога КМЕТЕ
    • 10
      11
      11111
      14 0
      16:41, 1 юни 2020
      минаваме на газ...защото е екологично...видяхме и с газовите уредби...секирата...повишете стандартът на живот на хората...работа...инвестиции...пенсии...нахранено коте не съм видял мръсно...важи и за човека...новите паркове...да не осъмнат със собственици...че видяхме старите паркове...станахме като този...продали му Бентли на кредит а той нямал пари и за бензин...колата си стои и той освен гладен станал и задлъжнял...
    • 11
      11
      11111
      7 0
      16:44, 1 юни 2020
      видяхме и Сивата вода...една ваша статия от миналата година://www.haskovo.net/news/477384/leten-relaks-na-sivata-voda-ribolov-kapane-i-test-za-lodki
    • 12
      А
      А
      13 -1
      18:00, 1 юни 2020
      Каква наглост: то транспорт няма, те за екотранспорт ми говорят ! Мръсният въздух е от кюмбетата, а не от колите ( каквито вечер няма).
    • 13
      Бр
      Браво на Николай
      10 -3
      20:27, 1 юни 2020
      Кмета на г Хасково само облагодетелства циганите в нашият гр санира им блоковете циганите само рушат, не могат да поддържат каквото и да.... Става въпрос за блока на Червена стена 1.3.5 за това говири човека и е вярно кога най после ще запопне саниране на този панелен блок който наистина се руши срамота кмете!
      • 12
        123
        4 -3
        05:42, 2 юни 2020
        Блока си е ваш си го поправяйте кой ви длъжен и с какво? От къде на къде с нашите данъци вашите апартаменти.Ако нямате пари продавайте и на село.
    • 14
      Ха
      Хасковлия
      13 0
      21:12, 1 юни 2020
      Вижте си плочките по бул. Раковски всичко е изровено, а се поставиха при Г.Иванов. Защо се узровиха на първата година? Защото нямат качество, но не се търси нито фирмата която ги постави, нито колко се плати за това, нито какво качество имат , няма и неустойки. Всичко се краде, икономисва и цените са завишени. Народа не е глупав, но му писна от крадци. А в строителството много лесно се краде с нагласени фирми за поръчки в бранша.
      • Ja
        Jack Bauer
        8 -4
        23:13, 1 юни 2020
        Ми то е ясно - плочките от фирма на мустакатия боклук, поставянето също и резултата е видим. Но пак ще се намерят жалки плужеци, които ще кажат - Ма той кметя много направи... Да, направи, хотел, къща на язовира, ретро салон и дебела банкова сметка. Това направи!!!
    • 15
      Го
      Гоум смех
      8 -2
      21:36, 1 юни 2020
      Каква мисъл е изписана на тези отрудени чела... мисълта за вашето бъдеще...
      • Z
        Z
        6 0
        02:58, 2 юни 2020
        То и мисленето ги зори тези на снимките, во главе с кмета. Огромно отегчение, празни погледи, пълно безхаберие. И за тези сме гласували, на тези плащаме заплати с нашите данъци.
        No Comment.
    • 16
      Ко
      Компакт
      9 -3
      00:52, 2 юни 2020
      Ей голяма пародия този нашия кмет абсолютна подлога ,далавера точка ком вместо работа и т.н. абсурди ... Ето първия пример с тези програми и на второ място какви паркове какви пет лева уж всичко зад ДНА струвало 3 милиона и сега хоп изведнъж 8 милиона и познайте от първия път коя ще е фирмата изпълнител и т.н.
    • 17
      Ку
      куба2
      2 0
      06:23, 2 юни 2020
      господин кмете нямали да помислите и за куба 2
      и там живеят много хора или гласоподаватели
      • Mz
        MZ
        7 -1
        06:45, 2 юни 2020
        Това момче, заемащо най-високата изборна длъжност принципно не му е дадено да умее да мисли. Другия проблем му е, че не може да го скрива. Това бе забелязано още в гимназията и той бързо стана известен с прозвището за обратното на острото.
    • 18
      До
      до 123
      2 -2
      07:49, 2 юни 2020
      Говорим за саниране на блока не за ремонти на апартаменти ясно какви пари какви данаци разбра ли бе завислив тъпанар парите се отпускат за саниране не са от твойте шибани данаци шебек
    Последни новини