Синдикат Образование: Половината учители не получават договорените допълнителни плащания

Синдикат „Образование“ направи национално проучване по повод изпълнението на националния и общинските колективни трудови договори по времето на дистанционното обучение в образователните институции. Това казва в съобщение до медиите д-р Юлиян Петров - председател на СО „Подкрепа“.

Повод за проучването са многобройни сигнали от страната за неизплащане на допълнителни плащания и изчерпване на платения отпуск на учителите.

Според анкетата с близо 5000 участника повече от половината от учителите не получават договорените допълнителни плащания.

По време на въведеното извънредно положение заради епидемията от Covid 19 от 13 март до сега образователната ни система премина изцяло към дистанционно обучение. Социалните партньори и МОН се договориха да се гарантират работните заплати на учители и служители и всички допълнителни плащания и отпуски по колективното трудово договаряне. Това се демонстрира с изрична заповед на Министъра на образованието от 31.03.2020 г.

За съжаление на българските учители, много директори и началници на регионални управления не са създали организация да се изпълни разпореждането на МОН за плащанията към работещите в системата на средното образование.

Анкетата установи, че на 56,4% от учителите в училищата не са изплатени лекторски часове, на 8,5% са частично изплатени и само на 30,9% са напълно изплатени.

Традиционното плащане за 24 май, който все още звучи с добрите думи за учителя и безспорно отличната обществена и институционална оценка за работата на образователната система по време на преминалата пандемия, е също поставяно на карта. 31,5% от учителите в училища са получили това плащане в пълен размер, на 23,4% е изплатено в намален размер и на 45,1% не е изплатено това важно за авторитета на учителя плащане.

Още по лошо изглежда отношението към учителите в предучилищната степен, където 80,8% не са получили плащане за 24 май, 11,1% са получили в намален размер и само 8,2% от работещите педагогически специалисти са получили договорената награда, която не впечатлява с размер, но демонстрира признание.

49,4% от учителите в страната отговарят, че не са им изплатени допълнителни плащания, а останалите 50,6% са получили договореното в КТД.

Според изследването общо в училищата 8,8% от работещите са с изчерпан вече платен годишен отпуск.

Тревога буди и информацията относно платения отпуск на учителите в детски градини. 35,7% от учителите в тези образователни институции алармират, че са с изчерпан годишен отпуск, а останалите 64,3% все още имат някакъв резерв. При непедагогическия персонал в детските градини 22,7% от служителите са с изчерпан платен отпуск.

Синдикатът е препоръчал на регионалните си структури да започнат своевременни преговори за подписване на анекси към общински договори с 20 дни допълнителен платен отпуск за работещите в предучилищното образование за педагогически специалисти. Тази хипотеза ще бъде разгледана и при подписването на новия отраслов КТД.

Данните от анкетата категорично доказват, че въпреки високия обществен рейтинг на учителите, отново техният труд е подценен и недооценен.

Синдикат „Образование“ е поискал институционална информация от МОН относно плащанията към работещите в системата и ще бъде безкомпромисен относно директори и началници на РУО, които пренебрегват заповедите на министъра на образованието и колективното трудово договаряне.

По информация на синдикални структури в страната матурата започва при отлична организация и спазване на повишените изисквания на здравните власти за опазване на живота и здравето на ученици, учители и родители. На този етап няма никакви сигнали за трудности в организацията.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (5)

  • 1
    Да
    Данъкопла5ец
    10 -23
    13:21, 1 юни 2020
    Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
  • 2
    Да
    Дафчева
    6 -19
    14:54, 1 юни 2020
    Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
  • 3
    Ве
    Веси
    11 -1
    13:12, 2 юни 2020
    Ами, къде сте синдикати..... Всички директори на детски градини в Хасково са по големи от закона, от ктд, от министъра на МОН, от премиера..... Защо не съберете информация колко пари получиха учителите за 24 май и дали се изпълнява ктд, как се изразходват делегираните бюджети, защо са толкова големи преходните остатъци и в същото време на учителите се казва, че няма пари..... Това са реализирани икономии от нащте неизплатени полагащи ни се средства по КТД..... Разговарят с учителите, не с директорите, те работят за себе си, не за децата, не за поверени им персонал....
  • 4
    Ва
    Ваня Стоева
    3 0
    14:59, 2 юни 2020
    Така е в детските градини не се изпълняват договореностите по КТД, защото директорите не коментират с никой, и дори синдикалния на съответната градина е принуден да подпише КТД с измислените от директора "договорености"
  • 5
    Пи
    питане
    0 0
    17:49, 2 юни 2020
    А да не говорим за новата професия медиатор по проект за приобщаване на деца в ДГ. Нямала тази длъжност права да участва в синдикат...Медиатор на трудов договор съм и от 01.04.20г. съм в неплатена и не се знаело кога ще започна работа.Нищо,че от Европата привеждат по проекта пари и заплати...Дали няма да свърши проекта докато ме допуснат да работя?
Последни новини