С 350 бързи теста за ковид-19 проучват имунитета на родопчани в 10-те общини на Смолянска област

350 бързи теста, три възрастови групи от 0 до над 69 години и анализ на изградения имунитет ще подготвят специалистите при евентуална нова вълна

На областен съвет е взето решение за по- широко изследване сред населението на Смолян и областта, което да даде допълнителни данни за разпространение на вируса ковид-19. Методически, проучването се разработи от РЗИ-Смолян с помощта на специалистите от Териториалното отделение на НСИ в Смолян.

По думите на д-р Мими Кубатева този анализ ще даде по-задълбочен поглед и ще бъде полезен при една евентуална предстояща вълна, като ще даде информация каква част от населението се е срещала с вируса и каква част вече има имунитет.

„Това е важно за нова среща с ковид-19, за очакванията и прогнозите за развитие на следваща епидемия. Миналата седмица е поставена идеята, обсъди се и се прие като добра за изпълнение, работихме за изготвяане на дизайна и организацията. Ще бъдат обхванати 350 души, ще се включат джипитата, за всеки с определена бройка според три върастови групи. От днес започва подготовката за изследването и се очаква то да се случи в края на юни, като е необходимо технологично време, за пристигнат бързите тестове, се изготвят анкетни карти и информирани съгласия.“, обясни пред медиите шефът на РЗИ Смолян. Д-р Кубатева прогнозира, че в началото на месец юли може да има вече някакви резултати.

Началникът на ТО НСИ Смолян инж. Славов допълни, че изследването ще стъпи на база брой на населението по общини към 31 декември 2019г. Така тестовете ще се разпределят по общини -Баните -13 според населението, Борино-10, Девин-36, 26 за Доспат, за Мадан 36, Златоград-36, Неделино-19, Рудозем-30, Смолян-122 и Чепеларе-22.

Бързите тестове ще се обработят в РЗИ, а подходът е избран по подобие на този в Пловдив- пропорционално съотношение на брой тестове спрямо броя на жители.

Щиляна Чакърова

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 13.07.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Тревожите се излишно за важно събитие днес, тъй като всичко ще мине дори по-добре отколкото сте си представяли. С енергията, която блика от вас обаче успявате да заразите всички около себе си. Радвате се на покупка, която планирате от доста време. Не оставяйте нищо на случайността, когато става дума за личните ви взаимоотношения.
13 юли 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Ще пристъпите към реализация на задача, за която се подготвяте от доста време. Бъдете внимателни и не рискувайте излишно, особено ако действията ви са свързани с пари. Близките ви са най-добрия ви съветник в решаването на житейските въпроси. По-често търсете мнението им и не правете нищо на инат.
13 юли 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ще се почувствате освободени, ако отдадете предпочитание на онези неща, които са ви приятни и които ще ви освободят от стреса. Напрежението на изминалите дни се отразява неблагоприятно на отношенията ви с околните, от което страдате всички. Вземете мерки и внесете баланс в живота си.
13 юли 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Днес зарадвайте приятно семейството си, без да се притеснявате, че ще пострада бюджета ви. С желание сте да задълбочите връзката си, но за това е нужно да балансирате поведението си, като не изпадате в крайности. Имате много път да извървите заедно. Личността ви ще стане интересна и за други от противоположния пол.
13 юли 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Бъдете внимателни и съсредоточени. Разсеяни сте и пропускате важни неща. Не взимайте присърце критиката на околните, но в случая е полезно да се вслушате в думите им. У дома ви очаква спокойствие. Това ще ви привлича и ще ви се иска да не го напускате. Все пак не винаги най-лесният избор е най-добрият.
13 юли 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Включете се активно във всичко, което се случва около вас, защото на много места можете да бъдете полезни. Приемате спокойно фактите, от които други биха се изнервили. Децата ви имат свои виждания за ваканцията и те трябва да намерят място в плановете ви. Но оставете време и за себе си.
13 юли 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Старателно се подгответе за това, което планирате през следващите дни, за да елиминирате изненадите. Във всички случаи ще останете резервирани към онези, които ви обещават бързи успехи. Погрижете се за здравето си и обръщайте внимание на дребните неща, които довеждат проблемите.
13 юли 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Не се плашете, ако днес в дома ви е малък хаос. Просто подходете с разбиране на неспокойствието на вашите близки и се опитайте да им помогнете доколкото ви е възможно. Ако имате възможност да работите - направете го, няма да съжалявате.
13 юли 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Очаква ви интересен и приятен ден днес. Предпочитате да си почивате, но често ще се случва така че ви занимават редица други неща. Ваш приятел очаква от вас компетентен съвет, към който ще е добре да подходите сериозно. Привлича ви определена възможност, но засега едва ли ще успеете да я осъществите. Имате шанса да стабилизирате отношенията си с близък човек.
13 юли 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Не търсете причини за недоволство от близките си. Трудностите са ви направили по-раздразнителни, но има защо и да сте доволни. Това, че сте заедно и можете да си помагате е достатъчен повод да се усмихнете на живота. Дайте предимство на всичко онова, което ви прави щастливи и му се посветете.
13 юли 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Настроението ви днес е чудесно и затова бъдете сигурни че с каквото и да се занимавате, този ден ще бъде много приятен за вас. Не изпускайте възможността обаче да поговорите сериозно с приятел за отношенията помежду ви. В интимната сфера се радвате на разбирателство и споделени чувства. Получавате примамливо предложение за вечерта.
13 юли 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Уважавайте свободата на другите и не пречете на никого да живее живота си такъв, какъвто го иска, както и вие не бихте допуснали някой да ви нарежда. Но с житейските си примери успявате да внушите, че преди да се поиска, трябва да се даде. Насърчавайте доброто у другите и го възпитавайте у децата си, те са вашето бъдеще.
13 юли 2020
Последни новини