Хиляди видове се местят към полюсите

Знаем, че глобалното затопляне принуждава много животни по света да напуснат нормалните си местообитания, но сега изчерпателен анализ показва, че морските видове се изместват към полюсите шест пъти по-бързо от тези на сушата.

Събирайки 258 партньорски проучвания, изследователите сравняват над 30 000 смени на местообитания в повече от 12 000 вида бактерии, гъби, растения и животни.

Получената база данни, наречена BioShifts, е първият всеобхватен анализ по рода си и макар че базата данни е ограничена от нашите собствени, човешки изследователски пристрастия, данните, които имаме със сигурност предполагат, че морските видове следват глобални термични промени много по-близо от сухопътните животни.

Макар сухоземните видове определено се приближават към полюсите със затоплянето на планетата, това изместване е "с темпове, които са много по-бавни от очакваното, особено в райони с топъл климат", пишат авторите.

При прегледа е установено, че земноводните се предвижват нагоре с над 12 метра годишно. Влечугите изглежда се насочват към екватора с 6,5 метра годишно.

Установено е, че насекомите, които между другото пренасят много болести, се движат към полюсите със скорост 18,5 километра годишно.

Относително това е много, но в по-голямата картина морските видове се движат към полюсите със средно темпо от близо 6 километра годишно, докато сухоземните животни се изместват само нагоре със средно темпо от близо 1,8 метра годишно (малко по-бързо от предишните оценки за сухоземните видове, но все пак сравнително бавно).

Това несъответствие между земя и вода може да съществува поради няколко причини. Например може да бъде свързано с температурата. Въздухът пренася топлината 25 пъти по-малко ефективно от водата и много сухоземни животни могат лесно да регулират телесната си температура, ако искат.

Като цяло, логично е морските видове и много ектотерми - "студенкръвни" видове, да са много по-чувствителни към колебанията в температурите на Земята.

Плюс това, животните във водата могат да мигрират много по-лесно, ако възникне нужда. На сушата човешките дейности често пречат на движението на животните. В действителност, когато животните са изложени на висока степен на антропогенни смущения, установяват авторите на този анализ, те са склонни да се движат обратно на отместването на термалните линии, а не с него. Това е в съответствие с разпространената идея, че използването на земята и изменението на климата може да изтласква видовете в противоположни посоки.

"На сушата загубата на местообитания и фрагментацията поради промени в използването на земята могат да възпрепятстват способността на сухоземните видове да проследяват изместващите се изотерми [линии, свързващи на картата точки със еднаква температура]", пишат авторите.

Ако авторите са прави и морският живот следва по-отблизо температурните промени, това може да има тежки и мащабни последствия. Някои от които може би сме виждали и преди.

По време на Пермско-триаското изчезване, най-катастрофалното събитие в историята на Земята, изследователите твърдят, че много малко морски организми са останали в същото местообитание, когато нивата на кислород са се сринали.

"Било e или бягаш, или загиваш", според океанографа Къртис Дойч от Университета във Вашингтон, и за над 50 процента от морските видове по онова време, за съжаление е било второто.

Днес,  когато повишаването на температурата притиска животните към все по-стесняващи се местообитания, тези животни, които вече плуват към полюсите, също така рискуват да попаднат в по-хладна вода.

Разбира се, това се случва и на сушата. Казват, че животните, намиращи се високо в планината, са на "ескалатора към изчезването", тъй като температурите и конкуренцията ги тласкат към ръба. Просто във водата този ескалатор изглежда се движи по-бързо.

"Предлагаме, че търговският риболов може да ускори изместването на разпространението на морските видове чрез изчерпване на ресурсите и сривовете на популацията, докато малките ограничения за разпръскване в океаните могат да позволят на морските видове, живеещи близо до горните им термични граници, да следват по-добре затоплянето на климата", прогнозират авторите.

Колкото и да е впечатляваща и необходима да е новата база данни обаче, авторите признават, че тя има сериозни граници.

Въпреки всеобхватния си характер, метаанализът, използван за създаването на BioShifts, обхваща само 0,6 процента от целия известен живот на Земята, а животните, които са изследвани, са най-харизматични или важни за хората, съсредоточени предимно в северното полукълбо.

Така че, макар да е изследването да е наречено глобален метаанализ, всъщност не е така. Все пак е възможно най-близо до обстоятелствата. Можем да работим само с това, което имаме, и изглежда, че животните, за които знаем, се борят да намерят нови местообитания в условията на нарастваща климатична криза, пишат учените. BioShifts е начин да помогнем за проследяването на тези промени, така че евентуално да прогнозираме какво ще се случи след това.

Проучването е публикувано в Nature Ecology & Evolut

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 09.08.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Открито ще изразите чувствата и емоциите, които ви владеят и няма да съжалявате. Решили сте да смените подхода си към определен човек, с надеждата това да ви доближи до желаната развръзка. Освен това не се колебайте да се извините и да направите нещо специално за него, ако това е нужно.
09 авг 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Малко движение няма да ви се отрази зле, размърдайте се. Добре е че се замисляте, но все пак не прекалявайте. Няма да разберете кога денят е минал, а вие все още не сте се събудили. Не е чудно, че близките ви не ви разбират.
09 авг 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
С каквото и да се заемете днес, от вас ще струи добро настроение, което влияе положително на всички около вас. Не позволявате на дребни неща да ви пречат и дори не ги забелязвате. Ще се справите успешно с личен въпрос, който ви вълнува от доста време. Помогнете на приятел, който се нуждае от деликатен съвет и ви е гласувал доверието си.
09 авг 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Днес сте от галениците на съдбата. Ще получите оферта за нова дейност, която ще съвпада с вашите възможности и нагласа. Само ще трябва да пренебрегнете някои от домашните си задължения, за да си набавите достатъчно средства. Възможен е здравословен проблем при някои от вас, свързан с очите. Не позволявайте от преумора да стигнете до разбалансиране и неадекватност. В движение отстранявайте плявата. Иначе препятствията само ви амбицират и укрепват волята ви.
09 авг 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще усещате в себе си сили и енергия за развиване на нови умения. С лекота ще вземате решения и ще привличате съмишленици. В спорове ще постигате лесно споразумения и ще ви се отдава да организирате другите. Няма да ви липсва подкрепа, защото привличате на своя страна силните и пробудените.
09 авг 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Добре е да се овладеете на време и да не търсите съмнителни пътища за финансиране. Решавайте проблемите си със собствени средства. В семейството вземете твърда позиция и не се поддавайте на емоциите си. Не се месете и в личния живот на близките си. Търпението ви относно съдебно дело ще бъде възнаградено, изчакайте.
09 авг 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Ще ви занимават проблеми, свързани с вашето и на близките ви здраве. Не се натоварвайте прекалено много с работа. Щадете и нервите си. Прекарвайте повече време на чист въздух и търсете компанията на приятни, не натоварващи ви хора. Също така се пазете от недоразумения и не давайте мнение, без някой да ви го търси.
09 авг 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Бъдете предпазливи днес и не се ангажирайте с каквито и да било обещания. Денят не е подходящ за взимането на важни решения. Съсредоточете се върху дома и близките си. Мнозина от вас имат нужда от пълноценна почивка и обстоятелствата около вас напълно я благоприятстват.В края на деня някои от вас е вероятно да изпитат леки стомашни неразположения.
09 авг 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Стремежът към промяна на мнозина от вас, най-сетне ще бъде удовлетворен. Неочаквано събитие ще даде нова и желана от вас насока на живота ви. Предпазливостта при вземането на решение няма да ви навреди, но не се бавете много.
09 авг 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Самостоятелните занимания днес ще ви донесат очакваните резултати, най-вече в личните дела. Обществената ви ангажираност ще ви срещнат с хора, чиито вълнения споделяте и вие. Заедно ще се опитате да промените нещата, които са по силите ви, за да направите живота си по-добър.
09 авг 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Условията, в които се реализирате благоприятстват начинанията ви. Стремежът към успех на всяка цена, може да ви донесе неприятности. Не се колебайте да вземате бързи решения, ако ситуацията го изисква. А това може да се наложи много скоро. За здравето трябва да положите и грижи, ако не желаете то да напомня за себе си.
09 авг 2020

Хороскоп за Риби

Риби
С нагласа сте да се ангажирате и с чужди проблеми в името на доброто разбирателство, но помислете. Много скоро може да се окажете в трудна ситуация, изпадайки в невъзможност да свършите работа и то не по ваша вина. Ограничете се в своите отговорности и живейте по-спокойно. Нямате нужда от излишни главоболия.
09 авг 2020

Случаен виц

Последни новини