Kрай на брифингите. Нови 25 установени с COVID-19

До дни още мерки ще паднат. Премиерът Борисов благодари на хората, които бяха на първа линия и на всички българи, които спазиха мерките. Фактите говорят безспорно, че се справихме добре в една тежка ситуация на пандемия в света. Надяваме се да няма втора вълна, каза Борисов. Показахме като нация, че можем да се пазим и имаме дисциплина. Мерките дадоха възможност да си подготвим болниците, това което направихме беше чудо.

Щабът не се разформирова, той продължава да работи до 31 декември. Информацията за текущите промени ще излиза на единния информационен портал. Няма да има ежедневно оповестяване с брифинги на щаба, каза Борисов. 

Всявана ли е паника сред населението? Благодарност не сме очаквали, но за това не трябва да питате щаба и мен, каза премиерът. Нямаше медия, която да не предава по цял ден какво се случва, какви са мерките. Държавните лидери по света заставаха да говорят по темата. Мога да твърдя, че най-меките мерки, най-навреме поставени, най-ефективни са в България, заяви категорично Борисов.

Дистанцията и дезинфекцията остават да се спазват и от 15 нататък. Всеки може по желание да носи маска. Дотогава има време, всяка нощ се гледат данните.

14-дневната карантина засега няма да се сваля за държавите, където има все още високи нива на заразяване. Гърция също има притеснения и настоява тя да остане до 15 юни.

Македония изпусна нещата, свалиха мерките и сега имат над 100 нови случаи. Ако това се случи при нас, пак ще трябва да се затворим, за да се предпазим.

Нещата не са приключили, щабът няма да се появява на живо, за да успокоим народа.

Притеснения има, риск има, че влизащите чужденци ще донесат зараза. Но има маса заводи, където не могат да дойдат чужди инженери, механици. В същото време - туризма. Трябва да се опитаме да преминем през тази криза.

25 са положителни проби за изминалото денонощие, съобщи проф. Мутафчийски на брифинг на НОЩ в четвъртък, 4 юни.

Направени са 1174 PCR теста за последните 24 часа. 

 са общо случаите на коронавирус у нас, 1116 са активните случаи.

Сред новозаразените има един 17-годишен на домашно лечение с лека симптоматика.

Двама са новозаразените медици.

До момента починалите са 147, един нов случай.

Излекуваните са 1322.

Настанените в болница са 148, от тях 8 са на интензивно лечение.

Това е 100-ния ден от създаването на щаба. В началото имаше една референтна лаборатория, сега са 143. Изследваните са 193 732, oт тях 85 435 са PCR. Всички останали страни отчитат общия брой.

26 677 са тестовете на 1 милион население у нас. Имаме около 1000 PCR положителни теста в повече от броя на заразените. Това е, защото са правени повторни тестове на заболелите, подчерта ген. Мутафчийски.

Прогнозите се оправдха в няколко моменти. Първо, говореше се за няколко пика. Стратегията беше да се поддържа ниска заболеваемост, за да може да се справи системата. Това бе постигнато до голяма степен. В болницата във Видин възникна проблем, предислоциране се наложи в Пазарджик, Сливен, Ямбол.

Пик имаше през семицата до 26 април с 422 души. Повече такъв пик не е имало. Закономерно след това имаше спадане. Бяха открити доста клъстъри. След средата на май имаше двойно повишение на смъртността. В момента тя е в ниски граници - около 10 за седмица.

2592 са случаите според информационната система, 7 по-малко са по информация на НОЩ. 1317 са лекувани в болница. Екстубираните са 11, каза ген Мутафчийски.

Известни пререкания възникнаха на този последен брифинг между него и представители на медиите, относно "камионите с ковчези" и думите му, че "яко ще се мре". Моралът остана различен от двете страни на спора, щабът подчерта, че е абсурдно да се говори за това на хората, които не са напускали работните си места от месеци, за да спасяват човешки животи в ковид отделенията. От другата страна е фейсбук позицията, огласена по време на брифинага от репортери.  

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини