Aстероид с големината на небостъргач ще прелети край Земята с 18 000 км/ч

Този уикенд гигантски астероид (2002 NN4) с размера на небостъргач ще прелети край Земята на безопасно от нея разстояние, предава Independent.

Космическият обект лети със скорост близо 18 000 км/ч и след като ни подмине, ще се отдалечи в орбитата си около слънчевата система. Следващото подобно приближаване не се очаква преди 2029 година.

Астероидът е класифициран от NASA като "потенциално опасен", но това е широко понятие, което не означава непременно, че Земята е в непосредствена опасност.

За да бъде класифициран по този начин, астероидът трябва да се намира на малко по-малко от 8 млн. километра от Земята и да бъде по-голям от 140 м в диаметър. Това не означава, че Земята е изправена пред каквато и да е непосредствена заплаха от обекта, само че е възможно това да стане в някакъв момент от бъдещето.

Астероидът е класифициран още и като “близкостоящ обект” до Земята. Но това всъщност може да бъде подвеждащо, тъй като в случая „близо“ означава дори разстояние от 1,3 пъти по-далеч от нашата планета, отколкото се намира Слънцето.

Източник: obekti.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини