Криза в БНР. Журналисти подкепят новия директор срещу стария УС

Над 50 журналисти от Българското национално радио (БНР) алармират в писмо до СЕМ, че завареният Управителен съвет на Радиото блокира неколкократно ключови решения на новия генерален директор Андон Балтаков.

Така към станалото вече публично напрежение, назряващо между контролния орган в БНР и новия директор, се добавя и позицията на уважавани имена от ефира.

Писмото визира обвиненията, които трима от членовете на стария УС отправят към Балтаков - за сключване на договор за доставка на електроенергия без оторизация от Управителния съвет. Позицията на генералния директор е, че договорът е за срок от една година и е сключен при форсмажорни обстоятелства, за да не остане радиото без захранване.

Казусът с тока е наследен от предишното ръководство, "необяснимо е защо членовете на УС, които е следвало да участват в решаването му, в момента забравят безмълвието си, влизайки сега в ролята на съдник", посочват в писмото журналистите. 

Според запознати новият договор е сключен при по-добри финансови условия.

Журналистите посочват, че целта на тези атаки срещу Балтаков е дестабилизация на БНР. Те призовават СЕМ да се намеси, а тримата членове на УС да подадат оставки.

(Пълният текст на писмото до СЕМ - най-долу)


Работата на новия шеф на Радиото със заварения Управителен съвет се превърна в бомба със закъснител заради пропуск в Закона за радиото и телевизията, който дава на СЕМ рпавомощия да прекрати предсрочно мандата на генералния директор, но не и на назначения от него Управителен съвет. Тъй като мандатът на скандално отстранения заради спирането на "Хоризонт" Светослав Костов бе само няколко месеца, новият генерален директор Андон Балтаков ще трябва да работи с назначения от предшественика си УС почти през целия си 3-годишен мандат. Вече е повече от ясно, че това сътрудничество ще е изпълнено с препятствия. Членовете на УС могат да си тръгнат, само ако сами решат да подадат оставка. Тяхното сътрудничество с Балтаков е "минирано" и поради предстоящото дело, което остраненият Костов води срещу решението на СЕМ да прекрати мандата му.

До Председателя на Съвета за електронни медии - г-жа Бетина Жотева 

Копие до: членовете на СЕМ

ПИСМО ОТ РАБОТЕЩИ В БЪЛГАРСКОТО НАЦИОНАЛНО РАДИО

Уважаеми членове на Съвета за електронни медии, 

С това писмо бихме искали да изразим нашето възмущение, тревога и несъгласие с последните епистоларни действия на членове на Управителния съвет на БНР, с които отново се цели дестабилизация на работата на радиото. В служебните си мейли всеки един от нас получи отворени писма от генералния директор Андон Балтаков и отделно от Галя Тренчева, Мария Маркова и Стефан Ташев, членове на УС, посветени на казуса с тока. Без да навлизаме в подробности припомняме, че това е наследен проблем, създаден преди мандата на настоящия генерален директор. Необяснимо е защо членовете на УС, които е следвало да участват в решаването му ,в момента забравят безмълвието си, влизайки сега в ролята на съдник. 

Не за първи път от избирането на г-н Андон Балтаков трима от членовете на заварения като наследство УС блокират ключови решения, свързани с функционирането на медиата. Не само това, тези действия, изнасяни в сайтове със съмнителна репутация, водят до уронване на името на общественото БНР. Не на последно място, такова поведение е крачка назад от постигнатото в последните 4 месеца нормализиране на работата и отношенията в институцията / след безпрецедентната криза, създадена от краткотрайното управление на Светослав Костов/. За нас този УС беше част от кризата, не пое отговорност за последствията от нея и продължава да бъде източник на конфликти. 

Уважаеми членове на СЕМ, Вие разполагате с цялата документация по конкретния казус и ние Ви призоваваме като регулатор да упражните правомощията, които Ви дава ЗРТ. Вместо загриженост и обединение на усилията за издигане на авторитета на БНР, виждаме битка, зад която прозират дълбоки и интереси – лични и корпоративни, с адрес, различен от „Драган Цанков“ N 4. Не намираме за случайно съвпадението, че поредният етап от конфликтното поведение на тримата членове на УС на БНР е в момент, когато в отчета на генералния директор бяха изнесени факти за финансови нарушения; за конфликт на интереси при г-жа Галя Тренчева от УС и предстои избор на ръководни екипи на програмите. 

За да бъде защитено доброто име на БНР и гарантирана нормалната работа на журналисти и служители, апелираме за Вашата намеса. При положение, че членовете на колективния орган за управление на радиото не намерят конструктивна формула за работа и продължат да създават напрежение, да подадат оставките си!

05.06.2020, София

С уважение : 

Писмото е отворено за подкрепа и присъединяване от още колеги.
1. Анна Георгиева
2. Албена Миланова
3. Ася Пенчева
4. Адриана Киселинчева
5. Андрей Манукян
6. Антон Пиперов
7. Валерия Николова
8. Виктор Димитров
9. Виолета Ашикова
10. Велина Махлебашиева
11. Весела Владкова
12. Георги Бангиев
13. Георги Коларски
14. Георги Марков
15. Даниела Големинова
16. Даниела Костадинова
17. Даниела Късовска
18. Даниела Якова
19. Даниела Стойнова
20. Даниела Костова
21. Десислава Лилова
22. Диана Димитрова
23. Дора Атанасова
24. Евелина Стоянова
25. Здравка Маслянкова
26. Ива Антонова
27. Иван Русланов
28. Ирена Гъделева
29. Ирина Недева
30. Калин Тонев
31. Камен Жеков
32. Кремена Данева
33. Лъчезар Вълев
34. Лъчезар Цветков
35. Людмила Железова
36. Марина Цекова


38. Мая Щърбанова
39. Михаил Миховски
40. Невена Петрова
41. Петър Волгин
42. Пламен Христов
43. Полина Начева
44. Радостина Чернокова
45. Силвия Великова
46. София Жекова
47. Спас Крайнин
48. Станислава Пирчева
49. Стоян Радев
50. Татяна Иванова
51. Христина Янкова
52. Цвети Радева
53. Явор Стаматов

Източник: offnews

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини