Бразилия скри данните за Covid-19

Бразилия, чийто президент Жаир Болсонаро, отказа да вземе навременни мерки срещу разпространението на Covid-19, скри данните за заболеваемостта от правителствения уебсайт.

Министерството на здравеопазването на страната заяви, че ще отчита само случаите на заразени и починали през последните 24 часа, без да дава обща цифра, както повечето страни. Ведомството само посочи, че през последното денонощие има 27 075 нови случая, 904 починали и 10 209 излекувани.

Решението беше остро критикувано от журналисти и членове на Конгреса на страната.

Президентът Болсонаро заяви, че натрупаните данни са премахнати, защото не отразяват настоящата картина. Крайнодесният лидер често е подложен на критики, че отхвърля препоръките на СЗО за налагане на блокади и рестриктивни мерки за овладяване на заразата. В петък той заплаши, че ще изтегли страната си от организацията, като я обвини, че е партийна и политическа.

Редица регионални здравни власти обаче обвиниха бразилското правителство на Болсонаро, че се опитва "да направи невидими" починалите от Covid-19. Здравните власти нарекоха този опит "авторитарен, безчувствен и нехуманен" и казаха, че той няма да успее.

Бразилия е страната с втория най-голям брой случаи на заразени в света и наскоро регистрира повече нови смъртни случаи от всяка друга държава в света.

В латиноамериканската държава има повече от 670 000 потвърдени инфекции, но се смята, че броят им е много по-голям поради недостатъчен брой тестове. Починалите до момента са над 35 900 души, което е третия най-голям брой смъртни случаи в света.

На този фон властите на Рио де Жанейро обявиха разхлабване на мерките за изолация, предаде Франс прес. Частично се отварят барове, ресторанти, търговски центрове и се подновяват някои спортни дейности.

В Перу, която е втората най-засегната латиноамериканска страна след Бразилия, заразените са около 190 000, а починалите са 5301. Страната страда от недостиг на кислород за медицински цели и той вече беше обявен за стратегически ресурс. Според запознати източници Перу има нужда от 8000 бутилки медицински кислород, които нейните претрупани с поръчки заводи не могат да произведат.

В Перу изолацията продължава вече 83-и ден, а 4 на 10 перуанци са изгубили напълно източника си на доходи.

За последните 24 часа има 3593 нови случая на зараза с коронавируса в Мексико и 341 смъртни случая, с което общият брой на заразените възлезе на 113 619, а на починалите - 13 511, предаде Ройтерс.

В Панама правителството върна карантината в столицата и в съседна провинция след ново рязко увеличаване на случаите на зараза, предаде Франс прес. От понеделник придвижването ще става в определени времеви зони и въз основа на пола и на номера на личната карта в провинция Панама и Западна Панама.

В страната има над 16 000 случая на зараза и 386 смъртни случая.

За последните 24 часа в САЩ има нови 749 жертви на коронавируса, предаде Франс прес, като се позова на данни на университета "Джонс Хопкинс".

С това общият брой на починалите в страната възлиза на 109 791, а на излекуваните е около 500 000 души. Заразените са над 1.9 милиона души. По време на пика на пандемията в средата на април в САЩ имаше около 3000 починали на ден.

В съседна Канада за последните 24 часа има нови 722 случая на зараза с коронавируса, предаде ТАСС. Общо заразените са 95 057. Починалите в Канада от началото на пандемията са 7773, като 90 процента са на възраст над 60 години. Оздравелите са 107 400.

Източник: mediapool.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

Последни новини