Кефирът и ползите за здравето

В последните години се чуват все по-противоречиви мнения за млечните продукти, най-вече за непоносимостта към лактоза, която много от нас развиват на една или друга възраст. И докато едни твърдят, че се чувстват много по-добре без мляко и сирене на трапезата, други не ги заменят за нищо заради ползите от тях.

Кефирът не е толкова популярен у нас, но славата му не спира да расте, също както и по целия свят. А самият факт, че преминава през по-специален процес на ферментация, го откроява от останалите млечни продукти. Затова и ще му обърнем по-специално внимание.

Кефирът наподобява киселото мляко, но е с по-рядка консистенция и се пие. За направата му се използва краве, козе или овче прясно мляко, като са необходими и специални кефирени зърна. Те са познати още като тибетска гъба и са комбинация от бактерии, дрожди и микроорганизми, богата на пробиотици.

Традиционната млечна напитка е леко кисела, слабо газирана и с 1% алкохол. Тя се получава след поне 24 часа ферментация на лактозата на стайна температура. Кефирът може да бъде както пълномаслен, така и нискомаслен, но за предпочитане е първият вид.

Ползи 

Киселото мляко също е ферментирал млечен продукт, но един е победителят с най-високо съдържание на различни видове полезни бактерии и пробиотици - кефирът. С неговата редовна консумация поддържаме здрава чревна и стомашна флора и се предпазваме от проблеми с храносмилателната система.

Кефирът съдържа и полезна мая, на която се дължи леката му газировка. А в нея има още по-голямо разнообразие от полезни микроорганизми. Освен това, млечната напитка е богата на витамини А, В, К, както и на калций и фибри. Подпомага и синтеза на витамините В12 и К.

Според различни изследвания, кефирът може да предотврати възпаленията в организма, да контролира нивата на холестерол и кръвно налягане, както и да предпазва от инфаркти и съсиреци в кръвта, пише Daily Mail.

Според ново изследване, проведено върху мишки в APC Microbiome Ireland, кефирът има полезно въздействие и върху гама-аминобутирова киселина, която е нервотрансмитер. В резултат на това, подпомага когнитивните функции и намалява чувството за тревожност. 

Това не е особена изненада, защото ферментиралите храни от години са се доказали като лек срещу лошото настроение, въпреки че причината за този конкретен ефект все още не е напълно ясна на учените, пише Nutra Ingredients.

Когато купуваме кефир от магазина, е важно да внимаваме за това дали няма добавена захар и подсладители. Най-добре е да се придържаме към стандартния вид, а може да си направим и млечната напитка у дома. Кефир се прави не само с прясно мляко, но и с вода и чай, като в тези случаи избягваме лактозата, а извличаме ползите от кефирените зърна.

Източник: lifestyle.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини