Доходите в страните от еврозоната са спаднали със 7 процента заради пандемията, отчете ЕЦБ

Заплащането на работещите в големите страни от еврозоната са намалели със 7 на сто през периода на изолацията, наложена заради коронавируса, съобщи днес Европейската централна банка (ЕЦБ), цитирана от АФП.

И още нещо: това свиване на заплатите в домакинствата, на които те разчитат на две трети при разполагаемите си доходи, щеше да бъде много по-голямо, ако навсякъде в тези страни не бяха въведени масово механизми за частична безработица, допълва Франс прес.

Без обезщетенията, отпуснати за часовете, които не са били отработени ефективно, спадът на доходите от заплати щеше да бъде 22 на сто, отбелязват експерти на ЕЦБ.

Изчисленията им се основават на проучване на схеми за частична безработица, приложени за близо 36 милиона работещи в пет големи икономики от еврозоната. В Германия от този механизъм са се възползвали 10 милиона, в Испания - 3,9 милиона, във Франция - 12 милиона, 8,5 милиона в Италия и 1,7 милиона в Нидерландия.

Като цяло тези схеми на подкрепа на заетостта в еврозоната са като щит срещу масовите загуби на работни места "в сравнение със страните, където тези режими са рядкост (например в САЩ), или пък изобщо не се прилагат", допълва ЕЦБ.

Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини