Колко задължителна е задължителната карантина при връщане в България

От близо три месеца повечето от пристигащи в България от други страни подлежат на задължителна 14-дневна карантина, която трябва да намали риска от разпространение на COVID-19 в страната. Мерките, взети в разгара на извънредното положение, продължават да действат и след отпадането на повечето други ограничения, тъй като се смятат за ключови в борбата с коронавируса. Въпреки включването на служители на поне две министерства в проверките по границите обаче се оказва, че заради пропуски в контрола, е възможно пътници от рискови държави да влязат в България без да им бъде наложена изолация, а за да се избегне риск от зараза, практически се разчита единствено на самодисциплината им.

Според последната заповед на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев от 17 юни на 14-дневна карантина подлежат влизащите от Швеция, Великобритания и Северна Ирландия, Португалия, както и пристигащите българи от всички страни извън Европейския съюз с изключение на Сърбия, Босна и Херцеговина, Черна гора, Исландия, Норвегия, Швейцария, Лихтенщайн, Сан Марино, Андора, Монако и Ватикан. В страната продължава да действа забрана за влизане на чужденци от трети страни.

На границата не питат

Павел (името е измислено, защото мъжът предпочита да запази анонимността си - бел.ред.) се прибира в България от Испания на 11 юни, като влиза през контролнопропускателния пункт "Калотина", на границата със Сърбия. По това време Испания е в списъка от държави, при пристигането от които се налага задължителна изолация в домашни условия.

"Когато обявиха, че отпада карантината при влизане в България от повечето държави, решихме да тръгнем. Испания беше в списъка на държавите, които практически са изключения и затова решихме да останем във Франция и в Хърватска преди да се приберем в България, така че да направим все едно карантинен период без да сме под карантина", разказва мъжът пред "Дневник". По думите му на граничния пункт контролиращите се интересували повече дали си е платил стари пътни глоби и не са го питали откъде реално идва.

Ива (името също е сменено - бел. ред.)каца на летището в София на 3 юни от Съединените щати, с прекачване на летището във Франкфурт.

"Процедурата на летище София е в зависимост от това, къде се прави трансфер в Европа - хората или се поставят под карантина, или не", разказа пред "Дневник" жената. Тя се разминала с карантината, тъй като такава не се изисква за пристигащите от Германия. Нейни приятели, за които разказва, също се върнали от САЩ, но с прекачване в Лондон, поради което били изпратени в изолация, тъй като Великобритания е в списъка на рисковите държави.

Ива обяснява, че още в самолета от "Луфтханза" са раздали на пътниците бланки, на които те се подписали, че ще бъдат поставени под карантина. На летището в София обаче "служители с белите медицински костюми" са заявили, че от авиопревозвачът е дал грешни бланки и те били изхвърлени.

Допълва, че не е давала обяснение откъде пътува, но контролиращите на летището не са прегледали бордните им карти.

Питайте другите

Въпреки опитите си "Дневник" не успя да получи от МВР, здравното министерство и Столичната регионална здравна инспекция (СРЗИ) конкретни отговори как властите установяват дали влизащите в страната пристигат от рискова страна и следва да бъдат поставени под 14-дневна карантина.

От пресцентъра на МВР в телефонен разговор препратиха към другите две институции и отказаха да уточнят дали само здравните служители на граничните пунктове имат правомощия да установяват откъде идват пътниците.

От Министерството на здравеопазването коментираха, че отговорите на въпросите се съдържат в заповед на министъра на здравеопазването от 29 май, в която се уточнява редът за установяване и регистриране на заразените. Според документа служителите на регионалните здравни инспекции въвеждат данни в регистър за карантинирани лица и спазват предписанията на директорите на тези служби. Служителите на "Гранична полиция" пък са задължени да подават "в реално време по автоматизиран път към регистъра" данни за тези които са поставени под карантина. Оттам данните би следвало да са достъпни за здравните власти, личните лекари, общините и МВР, които следят за спазването на изолацията и могат да налагат глоби до 3 хил. лв. при нарушения.
В заповедта обаче няма конкретни изисквания и указания как се извършват проверките по границите.

Лаконичният писмен отговор на столичната здравна инспекция гласи, че при проверките на летището в София служителите им взимат предвид първата страна на отпътуване, а не междинните спирки.

В публичните регистри данни колко са поставените под карантина заради пристигане от чужбина няма. Единствената известна информация е за общия брой на хората под карантина в страната - според единния информационен портал за коронавируса те са около 18 хил. души.

Кой откъде е

Според прибиращия се от Испания Павел правилата не са прецизно дефинирани. Аргументира се с използвания в заповедта израз, според която карантината важи за хората, които "влизат" от изброените в документа държави.

"От "влизат в България" се предполага, че човек влиза от държавата, чиято граница прекосява, съответно така, както е написана заповедта, тя не важи за мен - аз не влизам от Испания, аз влизам от Сърбия. Чисто като формулировка е глупаво направено", смята той.

Справка в три от последните заповеди за задължителното поставяне под карантина, с които се променя списъка от рискови държави, показва, че в заповедите от 29 май и от 4 юни са използвани думите "влизат на територията на Република България". В най-новите - от 13 юни и от 17 юни, вече е записано, че на задължителна 14-дневна карантина подлежат хората, които "пристигат на територията на Република България". В отделна точка изрично е уточнено какво означава това:

По смисъла на тази заповед държавата, от която лицето пристига, е държавата-начална точка на неговото отпътуване, независимо от престоя или транзитното му преминаване през други държави по време на придвижването му".

Този текст би трябвало да важи поне до 30 юни, когато изтича извънредната епидемична обстановка.

Предписание или декларация

На границата пристигащите в България попълват два вида документи - декларация или предписание.

Декларацията е за хората, които не се поставят под карантина. С нея пристигащите потвърждават, че 

нямат симптоми на коронавирус, не са били в контакт с болен от COVID-19, запознати са с епидемичната обстановка в България и ще спазват мерките в страната, че пътуват на собствен риск, като са наясно с рисковете от COVID-19 и че носят отговорност за подаване на неверни данни.


Този документ също се променя в рамките на няколко дни. Във версията му от 29 май и 4 юни не се посочва откъде пристига пътуващият. Във версиите от 12 юни и 13 юни това уточнение вече присъства.

Предписанието е документът за поставяне под карантина. В него се посочва 

адрес, на който пристигащият ще прекара задължителната си изолация, изрично се казва, че не може да напуска дома си и са посочени основните препоръки за спазване на дистанция от останалите в дома и за поддържане на връзка с личния лекар.


Изискванията за влизане и пребиваване в България може да бъдат намерени в официалния държавен сайт за коронавируса - в секцията "Аз съм..." с опция да се избере "Завръщам се в България". Информацията за забраните и карантината има и в заповедите на министерството на здравеопазването тук.

За сайта за справки за пътувания на Европейската комисия - тук
За мерките по време, на полет, които изглежда, че са само пожелателни - тук

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

 • 1
  Пе
  пешо
  4 -1
  15:40, 20 юни 2020
  ако мислите че пристигащите спазват карантина бедна ви е фантазията с едно име влиза с друго излиза никой не ги проверява след като ги проверят на адреса илизат и се разхождат по улиците

Хороскоп за 19.09.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Споделете опита си с човека, който търси подкрепата ви. Можете да го насочите към него, използвайки дарбите и желанието му да се развива. Право на личен избор и свободна воля има всеки, но и очевидните неща са факт. Романтично увлечение ще ви направи особено чувствителни към всичко, свързано с новата ви любов.
19 сеп 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Успешно и за сетен път ще докажете и на себе си и на околните, че умеете да печелите битки, стига да сте достатъчно мотивирани. Звездите ви предупреждават, ако ще пътувате да бъдете изключително внимателни при шофиране. Възприемчивостта ви е засилена, за това смело може да се впуснете в дебрите на науката.
19 сеп 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Може би мнозина от вас имат да довършват доста задачи от седмицата, но денят не е много подходящ за целта. Просто колкото и да се стараете едва ли ще се получи нещо толкова добро, че да ви удволетвори. Не хабете време и нерви в напразно упорстване, а се заемете с нещо което наистина ви се отдава днес. Почивайте си на воля, всичко може да почака.
19 сеп 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Прекарайте деня в къщи. Вземете мерки за здравето си. За да си починете от напрежението може да се занимавате с духовни практики. Бъдете внимателни в отношенията с близките.
19 сеп 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Днешният ден е сравнително успешен за вас. От вас зависи дали ще съумеете да използвате възможностите, които се откриват пред вас. Въздържайте се от необмислени ходове и не се доверявайте на непроверена информация.
19 сеп 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Чувствате прекалено много препятствия за изпълнението на плановете ви, но тревогите ви са неоснователни. Нещата постепенно ще се наредят, стига да не прибързвате. И вместо да страдате по-добре е да се замислите къде имате пропуски, и да работите върху тях. Свежите идеи, от които се нуждаете ще почерпите от емоционалната си връзка.
19 сеп 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Дайте предпочитания на по-приятни занимания и ще успеете да се освободите от натоварващи мисли. Ще възобновите силите си, грижейки се за здравето и духовната си пробуда. Спортът или физическата работа ще възвърнат добрата ви форма и ще повишат тонуса ви. Вълнуваща среща с човек от миналото.
19 сеп 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Денят е подходящ за работи, имащи отношение към огъня и желязото, за работа със земята. Не е време днес да пътувате и ако може го отложете.Не правете огромни жертви, само и само да постигнете целта си. Скоро ще разберете, че е било безсмислено. За хората на науката денят носи много потенциални възможности за открития. Обърнете внимание на здравето си и по специално на сърцето и крайниците. Използвайте възстановителни масажи.
19 сеп 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Не харчете излишно, скоро може да имате нужда от повече пари. Настроението ви е добро и с каквото и да се захванете ще го свършите. Единствено проблеми със здравето могат да създадат притеснения на някои от вас. Не правете нищо на инат, станете по-добронамерени в отношенията си и ще почувствате облекчение.
19 сеп 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Поспрете забързаният си ход днес и си починете добре. Никакви спешни ангажименти няма да изникнат, нито ще се налага да спорите с близките си. Просто условията за отдих са идеални, а как ще ги оползотворите е нещо, което сами ще решите. Близък човек има нужда от съвета ви. Не натрапвайте мнението си обаче.
19 сеп 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Посветете се на личните си занимания и се изключете от външния свят. Но, освен това желаете да вземете и максималното от всичко друго. Сега може, и дано то ви направи щастливи. Пазете се от недоброжелатели, които искат да ви оплетат в интригите си. Здравословните проблеми ще се задълбочават.
19 сеп 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Ваши близки ще предизвикат значителна промяна в живота ви. Това ще ви помогне да преодолеете лично пристрастие или стара позиция. Бъдете по-гъвкави и по отстъпчиви в отстояване на мнения и позиции. Това ще ви направи по-общителни и ще ви помогне да заживеете в мир с другите и дори със себе си. Една съдбовна среща, защо не и с чуждестранни претенденти за сърцето ви. Романът ще е необичаен но непременно зареден със страст.
19 сеп 2020
Последни новини