Турски тираджия опита да пренесе през границата антики

Окръжна прокуратура - Видин води разследване на престъпление, извършено на ГКПП "Дунав мост 2" Видин - Калафат от турски гражданин, опитал се да пренесе през границата антични предмети без съответно разрешение по Закона за културното наследство. Това съобщават от пресцентъра на Апелативна прокуратура София. Като обвиняем е привлечен турският гражданин Л.М.(на 47 години), мъжът е задържан за срок до 72 часа с постановление на прокурор от Окръжна прокуратура - Видин.

Антиките са открити в товарен автомобил - влекач "Волво" с чужда регистрация, пътуващ от Турция за Германия, през ГКПП Дунав мост 2. Шофьорът,турски гражданин е представил редовни документи за превозваната стока - риба за Великобритания. По време на проверката гранични служители открили пет пакета с предмети, наподобяващи антични, а сред тях - каменна статуетка, метални отливки, фигури, предмети-апликации, диск, тип нагръдник, стъклена купа, камъни с различни форми, цвят и размери и др.

Установеният товар е под специален режим на деклариране, разрешение и износ, а в наказателния кодекс за нарушението е предвидено наказание от три до десет години "лишаване от свобода" и глоба в размер от пет хиляди до петдесет хиляди лева.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини