Медийният регулатор не открива нарушения в предаването "Вяра и общество" по БНТ

Съветът за електронни медии (СЕМ) не установява нарушения на Закона за радиото и телевизията в излъчения на 6 юни брой на предаването "Вяра и общество" по Българската национална телевизия (БНТ), обяви председателят му Бетина Жотева на изслушването на генералния директор на обществената медия Емил Кошлуков по повод писма и сигнали, получени след предаването.

Миналата седмица водещият Горан Благоев обяви, че летните излъчвания на повторенията на броевете на предаването са спрени от ефир, и намекна, че самото предаване ще бъде спряно през есента. "Вяра и общество" съществува от 15 г. и е единственото с подобна тематика в българския ефир, но ръководството на Българската православна църква (БПЦ) от години е в обтегнати отношения с Благоев, като от 2014 г. клирици не участват в предаването.

Благоев и Кошлуков влязоха в задочна размяна на обвинения дни след последния излъчен на живо брой на предаването, чието заглавие бе: "Щедростта на държавата към Българската православна църква след пандемията", последвано от инициирана от Кошлуков среща с представители на Светия синод. Генералният директор обвинява Благоев в липса на професионализъм, едностранчивост на предаването и конфликт на интереси. Междувременно Атлантическият съвет на България поиска Кошлуков да подаде оставка заради действията си по казуса, а Асоциацията на европейските журналисти - България, го призова да обясни какво планира за предаването и защо е ходил да го обсъжда в Светия синод.

Каква ще е съдбата на "Вяра и общество"

И днес по време на излъчваното по БНТ заседание на СЕМ не стана известно каква ще е съдбата на предаването и дали водещият му ще бъде уволнен, както и дали ще се излъчват повторенията на броевете в лятната програмна схема на БНТ. От обясненията на Кошлуков се разбра, че повторенията на предаването не са спрени и все още няма решение за спиране на предаването, а практиката му била направилите грешки журналисти да бъдат наказвани, а не уволнявани.

"Не са спрени повторенията на предаването. Имам описаните сериали, програми, документалистика. Сега ще ги заложим и подозирам, че тази седмица ще приемем окончателната програмна схема"; "Няма решение и не мисля да спирам предаването "Вяра и общество"; "Това, че едно предаване е нарушило норми, стандарти, етичен кодекс, това означава, че е направило грешки. Ще ги поправим. Случвало се е и в други предавания"; "Традиционната ми практика е да наказва такива служители, не да ги уволнявам. Никой не е женен за своето предаване, на никой предаване не му се полага по наследство, то е продукция на БНТ. Емблема за "Панорама" е и Иван Гарелов, пък го води Бойко Василев" - това бяха коментарите на Кошлуков по тези въпроси по време на продължилия два часа разговор с членовете на СЕМ.

От обясненията на Кошлуков се разбра още, че имал намерение за още предавания на религиозна тематика, но не посочи дали "Вяра и общество" ще остане в този вид със същия автор и водещ.

Обвиненията на Кошлуков

В пространно изложение генералният директор на БНТ повтори изказаните вече от него обвинения към водещия Горан Благоев. "Открихме тенденциозно подбирани теми и гости. Нарушени са продуцентски правила и чисто етични стандарти. Например нашият колега Горан Благоев - водещ и продуцент на предаването, е сключил договори със свои роднини, включително със своята съпруга. Гости, които са представени като обективни, всъщност са получавали заплащане под формата на консултантски договори", изреди Кошлуков пред Съвета за електронни медии.

"Вяра и общество" си позволява злобни, клеветнически, дискредитиращи коментари и анализи, окачествявания на църковни водачи. От последния брой има такива и по отношение на държавни лица, на министър-председателя Бойко Борисов. Предаването неведнъж представя като коментатори хора, които не са православни, извън православната църква са, така като е дефинирано в Закона за вероизповеданията. Поредица от неща, които наистина поставят под съмнение дали това не е целенасочена политика на предаването", каза Кошлуков.

По думите му Благоев петни православието и си позволява политически коментари като превръща религиозно предаване в публицистично. "Църквата по закон е самоуправляващата се. Не е наша работа колко имоти има и как ги управлява", заяви още Кошлуков.

СЕМ не вижда нарушение на закони

"Не видях нито една секунда, в която вярата да бъде хулена, по-скоро беше изразявано критично отношение към църквата и нейните земни представители и бяха зададени въпроси как те боравят с държавни средства", каза председателят на СЕМ Бетина Жотева. Тя попита как така в регулатора са започнали да идват 10-12 дни след излъченото на предаването "масирани сигнали под индиго".

"Да получаваме зрителско мнение и молба за сваляне на водещ на мен не ми се беше случвало, това е учудващо и неприемливо", каза София Владимирова, изразявайки съмнение в автентичността на въпросните зрителски писма.

От СЕМ посочиха, че виждат лек дисбаланс в това предаване на представени гледни точки, защото липсва представител на Българската православна църква, но ако "някоя политическа партия престане да изпраща свои представители в "Панорама", това значи ли, че предаването трябва да спре да същестува".

Работата на журналиста е да бъде критичен - коментира и Розита Еленова от СЕМ, като добави, че от предаването не е останала с впечатлението за крайно критичен тон у водещия. По думите й Кошлуков е директор на независима медиа и не би трябвало да има преки срещи със Синода.

Вътрешна проверка на предаването

Кошлуков обяви, че се прави вътрешна проверка в БНТ на "Вяра и общество" и "оттам излизат много нередности". Той на практика се извини, че се е заел с това толкова късно, но, по думите му, бил зает с допълнителното натоварване на обществената медиа покрай извънредното положение заради коронавируса - излъчванията на всекидневните брифинги на щаба и на образователните предавания за учениците, и едва сега намерил време да вземе мерки спрямо предаването, за което БПЦ на няколко пъти била възразявала с писма срещу представени в него теми. Имало и много писма на възмутени зрители."Вярвам, че проверката, която в момента извършваме, ще може да увери, че разглеждаме всеки сигнал и молба много внимателно", каза Кошлуков.

Попитан в какво се изразява проверката, той обясни, че се гледат броевете на предаването за нередности. "Гледаме предаването, обсъждаме гости, теми - това е единственият анализ, който правим - на гости и теми", разясни той.

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини