Джулай морнинг – историята на една традиция

Джулай морнинг вероятно е един от най-скорошните празници в България, познат още като празник на хипитата. Името му подсказва, че отбелязва изгрева на първи юли, но самият празник започва още от залеза на предходния ден – 30 юни. Хората се събират на морския бряг още от вечерта, където цяла нощ очакват изгрева под звуците на китара, в добра компания, с много веселие и бира в ръка. Този празник е тясно създаден с песента на рок групата „Юрая Хийп“, носеща името July Morning.

Каква е историята на песента Джулай морнинг?

През 70-те години на 20-ти век английската рок банда Юрая Хийп става особено популярна. Името на песента Джулай морнинг произлиза от романа „Дейвид Копърфийлд“ на Чарлз Дикенс, в който Юрая действа по начин, осуетяващ плановете на Дейвид. Групата става известна най-вече именно с песента July Morning, а интродукцията към парчето, която се изпълнява на орган, се използва вместо сватбен марш в много страни по света.

Как е възникнал този празник?

Всичко започнало от нощта на 30 юни срещу 1 юли, когато един хипар бил в казармата и трябвало да стои на пост именно през тази вечер. Тогава той си дал обещанието да направи така, че повече никой да не посреща това утро сам.

Първото празнуване се състояло във Варна до вълнолома, където се събрали около десетина души – приятели от града. Сред тях имало такива, които точно тогава били в отпуск от казармата, а друг пък дори празнувал рожден ден. По онова време носели касетофони на батерии и китари, за да запълнят с музика нощта и, разбира се, бира. Въпреки че първото празнуване било скромно и в тесен кръг, се оказало, че новината за Джулай морнинг се разпространила бързо и още на следващата година се събрали няколко пъти повече честващи празника от преди.

Развитие през годините

Така постепенно всяка година желаещите да посрещат юлското утро се умножавали, докато празникът станал всеизвестен. Днес той събира хора с еднакъв мироглед – предимно с дълги коси, които пият и слушат музика на спокойствие – един вид бунтари и бохеми. Нощта преди 1 юли предоставя на купонджиите достатъчно време за разговори, запознанства, обмен на идеи, литературни четения и песни.

Символи на празника

В началото празникът е олицетворение на забраненото – протест срещу властта (по онова време комунизма) и борба за свобода. Организиран е от група свободомислещи млади хора, които пеели цяла нощ забранени песни и се отдавали на свободна любов. На морския бряг се запалвали огньове, около които се събирали младите хора за да празнуват. Неслучайно мотото на празника гласи: „Прави любов, а не война“.

Къде се празнува?

Празнуването на Джулай морнинг в България започва през 1986 г. във Варна, но през годините този празник набира такава популярност, че се разпространява и на други места по Българското Черноморие и в страната.

Днес за официално място за празнуване на Джулай морнинг се счита черноморското село Варвара в община Царево. Слънцето огрява България първо при село Камен бряг, затова скалите там са идеално място за празнуване на този празник.

Какво точно представлява празникът Джулай морнинг?

Джулай морнинг е свързан с посрещането на изгрева. 1 юли се възприема от празнуващите като лятната нова година, която ознаменува началото на нещо ново. Това посрещане на слънцето често е свързано с физически или религиозни практики и се счита за пречистване на душата.

Интересно е да се отбележи, че този празник се празнува единствено в България и не е характерен за останалите страни по света. Въпреки че с времето първопричината за създаването на този празник вече си е загубила и младите хора днес вероятно не са запознати с неговата история, много от тях предпочитат да се включат във въодушевлението от посрещането на първите слънчеви лъчи и да честват този празник заедно с близки приятели на морския бряг.

Празникът днес

Днес Джулай морнинг носи леко по-различен оттенък от началото. Празнуването му по-скоро представлява бягство от цивилизацията и града, един вид протест срещу забързания градски живот. Той е популярен най-вече сред младите.

Днес вече не е задължително Джулай морнинг да се празнува само на морския бряг. Във все повече населени места в страната, където има големи водни басейни, реки и язовири се провежда това посрещане на слънцето през първия юлски ден. Пример за такова честване е град Тутракан, който посреща Джулай на река Дунав.

Дори и да нямат възможност да прекарат цялата нощ под открито небе, хората могат да се присъединят към празника, като посрещнат изгрева на всяко място, където има изглед към изток.

Възникване на идеята за Джулай ивнинг

Групата хипари, които в началото започнали да честват Джулай морнинг, се спрели на идеята и за Джулай ивнинг. Така както посрещали слънцето в началото на юли, решили по същия начин да го изпратят в края на същия месец. Така създали допълнителен празник Джулай ивнинг, който се празнува вечерта на 31 юли срещу 1 август.

Къде се крие магията на Джулай морнинг?

Хората, посрещащи слънцето в първия ден на юли, говорят за един вълшебен миг, заради който си струва да стоят будни цяла нощ. Това е мигът на изгрева, когато светлината побеждава мрака и го пропъжда. Според тях тази гледка носи неповторима наслада, надежда и мир и пречиства съзнанието от лоши мисли. Те желаят да се абстрахират от ежедневието, да почувстват природата по-близо до себе си и да отделят време за общуване един с друг. Разбира се, всичко това е свързано и с празненство и веселба без притеснението, че се пречи на някого. Усамотението по плажовете на морския бряг им предоставя тази възможност.

Превърна се в традиция и посещението на самия Джон Лоутън на празника в България. В три поредни години той изпълнява химна на Джулай морнинг заедно с групата БТР на река Дунав край Тутракан. Празникът става все по-популярен и всяка година събира стотици посрещащи слънцето.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Хороскоп за 11.07.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Днес ще се погрижите за собственото си спокойствие, осигурявайки си повече тишина и време за размисъл. Има върху какво да мислите, работата, семейството, приятелите и многото си несвършени задачи. Някой, който отдавна ви привлича ще скъси разстоянието по между ви. С общи действия отношенията ви ще се развият в желаната от вас посока.
11 юли 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Осъществявате значителен напредък днес благодарение на неуморните си действия в избраната от вас посока. Радвате се на одобрението на всички около себе си, което допълнително ви стимулира да действате в същия дух. Постарайте се да не пренебрегвате личните си ангажименти за сметка на професионалните и по-специално времето, което отделяте за любимия човек.
11 юли 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Силните ви прояви днес ще предизвикат промени около вас. Най-изразени ще бъдат в личен пран. Водени от разбирането си за нещата, ще сложите край на онези, които ви пречат да се чувствате истински и ще вземете решения, променящи в известна степен обичайните ви занимания. Бъдете толерантни и ще ви бъде по-лесно в отношенията с околните.
11 юли 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Избягвайте споровете, дори и да считате, че сте прави. Спокойствието днес ви е по-важно, отколкото изява на красноречието и интелекта ви. Носете багажа си тихо и се съсредоточете към собствените си търсения и потребности. Скоро ще получите дарове, за които трябва да сте подготвени.
11 юли 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Прекарвате по-голяма част от времето си в дребни задачи по дома. Това са все неща, които от отдавна отлагате да свършите. Крайно време е да довършите онова, което сте започнали. Ако не днес, то утре със сигурност ще имате възможност. Добре е да помислите и за бъдещо начинание, което планирате.
11 юли 2020

Хороскоп за Дева

Дева
С удоволствие ще се заемете с нещата, които ви носят настроение. Срещи, приятелски събирания, родители, деца са част от вълненията ви за днес. Търпеливо и с такт ще насочвате събитията така, щото всички да се чувстват добре. Това го можете и е добре да се замислите дали не е част от мисията ви на тази земя.
11 юли 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Предпочитате да прекарате този ден сред близките си, заети с нещо, което ще ви помогне да се разтоварите. Въпреки това обаче е твърде възможно този ден да ви поднесе различни изненади, които ще наложат промени в плановете ви. Не се учудвайте ако в крайна сметка прекарате по-голяма част от деня извън дома си. Няма съмнение обаче че ще се забавлявате добре.
11 юли 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Планирате много задачи за днес и от вас зависи на кои от тях ще дадете преднина. Не позволявайте настроението ви да зависи от нечие благоволение към вас, както и не разпилявайте силите си да влизате в ненужни спорове. Добре ще ви се отрази времето сред природата или в компанията на любима книга.
11 юли 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Интересен и динамичен ден. Благоразположението ви към ваши близки ви кара да се чувствате отлично. Започната на шега авантюра, ще прерасне в дълготрайна, сериозна връзка. От вас зависи дали ще приемете или не интересно предложение. Бъдете уверени в успеха си и със сигурност ще го постигнете.
11 юли 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
И в работата, пък и извън нея, вие днес определено сте човекът - оркестър. Енергията ви изцяло ще бъде насочена както към служебните ангажименти, така и към дома. И вечерта с основание ще може да се поздравите за свършеното. Вниманието на любимите ви хора ще направи удовлетворението ви пълно.
11 юли 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Стари задължения ще ви напомнят за себе си, създавайки у вас отегчение и досада. С повече търпение ще я свършите и ще ви остане време за по-интересни занимания. Нуждаете се от повече спокойствие около себе си, за да чуете шепота на сърцето си и да помислите за бъдещето си.
11 юли 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Голяма част от вас ще са заети с лични дела днес. Справяте се успешно с въпрос, който не сте планирали. Притеснявате се излишно за възникнала ситуация. Имайте търпение и нещата ще се разрешат във ваша полза. Приятел се нуждае от личен съвет, отнесете се сериозно към ситуацията и проявете разбиране.
11 юли 2020
Последни новини