Топ 10 на изгубените съкровища

Има много истории за изгубени съкровища -  за тези се предполага, че все още съществуват някъде по света.

1. Тайният град Паитити

Паитити е легендарният изгубен град на инките, който се намира на изток от Андите, някъде из горите в югоизточната част на Перу, северната част на Боливия или югозападната част на Бразилия. Предполага се, че златното съкровище на инките е скрито там през 1572 г.  Когато испанците превземали укреплението във Вилкабамба, градът бил празен - жителите му взели богатствата със себе си и укрили новото си селище в непристъпните гори на Бразилия. През последните 100 години са проведени десетки експедиции в търсене на изгубения град.

2. Милионите на Крюгер

 Златно съкровище, скрито от юнжноафриканския президент Пол Крюгер по време на англо-бурската война. Съществуват съмнителни теории, че съкровището (или част от него) е било открито близо до Ермело, ЮАР през 2001 г.  Стойността му възлиза на около 250 милиона долара.

3. Медният свитък

Открит е в Мъртво море, на 14 март 1952 г. Датиран е между 110 и 30 г. пр. Хр. Представлява подробен списък на 64 места, където има скрити значителни количества злато и сребро.

4. Изгубеното съкровище на крал Джон

Крал Джон „Лошият” бил страстен любител на събирането (кражбата) на бижута и златни предмети - за себе си, и на монети - за пазачите, войниците и придворните си. През 1216 г. войниците, пренасящи личните му вещи, попадат в капана на прилива в блатата на Сътън Бридж и каретите с богатствата на краля завинаги потъват там.

5. Флор де ла Мар

Флор де ла Мар  ("Цветето на морето") е голям въоръжен търговски кораб, построен в Лисабон през 1502 г. Капитан на кораба е Афонсу де Албукерке. През ноември 1511 г. корабът, натоварен със съкровища ограбени от Малака, потъва при корабокрушение край бреговете на Суматра. Корабът се чупи на две и, въпреки че Афонсу оцелява, съкровището и много от младите роби изчезват сред вълните.

6. Изгубените яйца на Фаберже

Петер Карл Фаберже и неговият брат Агатон са руски бижутери от френски произход. Те бързо стават известни с изключителното качество и красота на своята работа и особено с популярните „Яйца на Фаберже”. 52 яйца били направени за руското царско семейство и още 15 - за частни купувачи.  Между 1917-1929 г. 8 яйца „Фаберже“ са изчезнали мистериозно.

7.  Испанската сребърна флота

11 кораба, натоварени със съкровища от Новия свят, пътували към Испания. На 30 юли 1715 г., седем дни след отплаването си от Куба, те попаднали в ураган и до един потънали. Това се случило близо до днешния Веро Бийч, Флорида. От време на време ценни предмети и монети все още изплуват по плажовете във Флорида.

8.  Кехлибарената стая

Оригиналната стая, цялата облицована с кехлибарени панели със златен кант и огледала, била подарък на Петър I от пруския крал Фридрих Вилхелм I. Заради красотата си била наричана "Осмото чудо на света". По време на Втората световна война тя била плячкосана от нацистите, а и местонахождението й било изгубено в хаоса след войната. Съдбата й остава загадка.

9. Съкровището на тамплиерите

Рицарите тамплиери са едни от първите и най-известни религиозни военни ордени в Европа, основан през 1119 г. Той трябвало да поддържа новото кралство Йерусалим срещу мюсюлманските съседи и да защитава  християнските поклонници, посещаващи Светите места. С течение на времето орденът придобива огромно влияние и богатства. Съзирайки заплаха в лицето на тамплиерите, Филип IV печели съдействието на Папата, за да се разправи с тях. През 1307 г. той арестува най-влиятелните рицари и разбива съкровищницата им. Тя обаче се оказва празна. Какво представлява съкровището на тамплиерите и къде е скрито остава загадка, която вълнува света вече 7 века.

10. Ямата с пари на Дъбовия остров

Оук Айлънд в Канада е известен с мистериозната яма, криеща старинно съкровище. В края на XVIII и началото на XIX век в нея е открит каменен надпис, дешифриран като: "40 фута по-надолу погребани лежат 2 милиона паунда". Днес тази сума би била неколкократно по-висока. Най-дълбоките разкопки са достигнали 72 метра. Шестима души са загинали в опит да открият какво е погребано в ямата. Според различни теории съдържанието й включва: съкровището на капитан Кид, съкровището на Черната брада, липсващите бижута на Мария Антоанета, документи на сър Франсис Бейкън и др.

Източник: Obekti

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 11.07.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Днес ще се погрижите за собственото си спокойствие, осигурявайки си повече тишина и време за размисъл. Има върху какво да мислите, работата, семейството, приятелите и многото си несвършени задачи. Някой, който отдавна ви привлича ще скъси разстоянието по между ви. С общи действия отношенията ви ще се развият в желаната от вас посока.
11 юли 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Осъществявате значителен напредък днес благодарение на неуморните си действия в избраната от вас посока. Радвате се на одобрението на всички около себе си, което допълнително ви стимулира да действате в същия дух. Постарайте се да не пренебрегвате личните си ангажименти за сметка на професионалните и по-специално времето, което отделяте за любимия човек.
11 юли 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Силните ви прояви днес ще предизвикат промени около вас. Най-изразени ще бъдат в личен пран. Водени от разбирането си за нещата, ще сложите край на онези, които ви пречат да се чувствате истински и ще вземете решения, променящи в известна степен обичайните ви занимания. Бъдете толерантни и ще ви бъде по-лесно в отношенията с околните.
11 юли 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Избягвайте споровете, дори и да считате, че сте прави. Спокойствието днес ви е по-важно, отколкото изява на красноречието и интелекта ви. Носете багажа си тихо и се съсредоточете към собствените си търсения и потребности. Скоро ще получите дарове, за които трябва да сте подготвени.
11 юли 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Прекарвате по-голяма част от времето си в дребни задачи по дома. Това са все неща, които от отдавна отлагате да свършите. Крайно време е да довършите онова, което сте започнали. Ако не днес, то утре със сигурност ще имате възможност. Добре е да помислите и за бъдещо начинание, което планирате.
11 юли 2020

Хороскоп за Дева

Дева
С удоволствие ще се заемете с нещата, които ви носят настроение. Срещи, приятелски събирания, родители, деца са част от вълненията ви за днес. Търпеливо и с такт ще насочвате събитията така, щото всички да се чувстват добре. Това го можете и е добре да се замислите дали не е част от мисията ви на тази земя.
11 юли 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Предпочитате да прекарате този ден сред близките си, заети с нещо, което ще ви помогне да се разтоварите. Въпреки това обаче е твърде възможно този ден да ви поднесе различни изненади, които ще наложат промени в плановете ви. Не се учудвайте ако в крайна сметка прекарате по-голяма част от деня извън дома си. Няма съмнение обаче че ще се забавлявате добре.
11 юли 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Планирате много задачи за днес и от вас зависи на кои от тях ще дадете преднина. Не позволявайте настроението ви да зависи от нечие благоволение към вас, както и не разпилявайте силите си да влизате в ненужни спорове. Добре ще ви се отрази времето сред природата или в компанията на любима книга.
11 юли 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Интересен и динамичен ден. Благоразположението ви към ваши близки ви кара да се чувствате отлично. Започната на шега авантюра, ще прерасне в дълготрайна, сериозна връзка. От вас зависи дали ще приемете или не интересно предложение. Бъдете уверени в успеха си и със сигурност ще го постигнете.
11 юли 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
И в работата, пък и извън нея, вие днес определено сте човекът - оркестър. Енергията ви изцяло ще бъде насочена както към служебните ангажименти, така и към дома. И вечерта с основание ще може да се поздравите за свършеното. Вниманието на любимите ви хора ще направи удовлетворението ви пълно.
11 юли 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Стари задължения ще ви напомнят за себе си, създавайки у вас отегчение и досада. С повече търпение ще я свършите и ще ви остане време за по-интересни занимания. Нуждаете се от повече спокойствие около себе си, за да чуете шепота на сърцето си и да помислите за бъдещето си.
11 юли 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Голяма част от вас ще са заети с лични дела днес. Справяте се успешно с въпрос, който не сте планирали. Притеснявате се излишно за възникнала ситуация. Имайте търпение и нещата ще се разрешат във ваша полза. Приятел се нуждае от личен съвет, отнесете се сериозно към ситуацията и проявете разбиране.
11 юли 2020
Последни новини