ЕЦБ отне лиценза на малтийска банка с българска собственост

Европейката централна банка отне лиценза на малтийската банка Satabank, която е с българска собственост. Това бе съобщено от финансовия министър на островната държава Едуард Скиклуна и Малтийския орган за финансови услуги, пишат местни медии. Посочената причина е разследване за пране на пари.

Решението е взето по препоръка на регулатора.

Финансовата институция е основана от българина Христо Георгиев през 2014 г., който притежава близо 50% от „АйКарт“ АД – компанията, стояща зад финансовата онлайн платформата iCard, регистрирано от БНБ дружество за електронни пари. Той също така e един от директорите в регистрирания в Лондон доставчик на платежни услуги myPOS World Ltd. То оперира в България през „Майпос“ АД – регистриран агент на iCard.

Satabank първо беше принудена да прекрати дейността си поради сериозни опасения, че улеснява прането на пари. Всичките 12 000 акаунта на Satabnak бяха замразени от MFSA през октомври 2018 г., след близо 300 съобщения за подозрителна транзакция на стойност над 130 милиона евро.

В сряда властите заявиха, че одиторската фирма Ernst & Young ще продължи да действа като банков администратор. Това е вторият случай на отнет банков лиценз от страна на ЕЦБ на малтийска банка.

Депозитите на потребители няма да продължат да се връщат, въпреки че EY ще продължи да обработва досиетата на потребителите, които искат да изтеглят средствата си до края на юни.

Потребителите, които търсят инструкции за плащания, трябва да предоставят тази информация на EY не по-късно от 15 юли.

Христо Георгиев, българският собственик на Satabank, е изправен пред обвинения за предприемане на SLAPP кампания (дело, предназначено да заглуши критиците, като ги натовари с недостъпна висока цена на правна защита). Георгиев заплаши както Мануел Делия, така и Times of Malta с подобни съдебни дела.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини