Наблюдаваха сериозни мозъчни увреждания при пациенти с леки симптоми на Ковид-19

Лекарите може би пропускат признаци на сериозни и потенциално смъртоносни мозъчни увреждания при пациенти със леки симптоми на коронавирус, твърдят учени.

Невролози публикуваха данни за над 40 пациенти с Ковид-19 от Великобритания, при които усложненията варирали от мозъчно възпаление и делириум до неврологични увреждания и инсулт. В някои случаи, неврологичните проблеми били основен симптом.

Научният доклад, публикуван в спесание Brain, разкрива ръст на острия дисеминиран енцефаломиелит – животозастрашаващо състояние - след първата вълна от заразени във Великобритания. Случаите нараснали от един на месец преди пандемията, на два или три седмично през април и май. Жена на 59 починала от усложненията.

Близо 10 пациенти били с възпаление на централната нервна система, 10 с делириум или психоза, 8 получили инсулт, а други 8 били с проблеми в периферната нервна система – т.нар. синдром на Гилен-Баре, при който имунната система атакува нервите и причинява парализа. Заболяването е смъртоносно в 5% от случаите.

Начинът, по който Ковид-19 засяга мозъка не е наблюдаван при нито един друг вирус.

Острият дисеминиран енцефаломиелит има известни прилики с множествената склероза, но протича много по-тежко. Някои пациенти получават дългосрочни увреждания, докато други се възстановяват напълно, твърдят учените.

Тези случаи още веднъж подчертават загрижеността за дългосрочните ефекти от Ковид-19, които оставят някои пациенти без дъх, дори след като са се изчистили от вируса, а други с изтръпване, слабост и проблеми с паметта.

Един от описаните в доклада случаи е на 55-годишна жена без предишни психиатрични заболявания, която започнала да се държи странно ден след като била изписана от болницата.

Тя многократно слагала и вземала от закачалката якето си и започнала да халюцинира, твърдейки че вижда маймуни и лъвове в къщата си. Отново била приета в болница, а състоянието и постепенно се подобрило след като и били предписани антипсихотични медикаменти.

Друга жена, на 47, била приета в болница с главоболие и изтръпване в дясната ръка, седмица след като започнала да кашля и вдигнала температура. По-късно развила сънливост, станала неконтактна и се наложила спешна операция за отстраняване на част от черепа, с цел намаляване на налягането върху подутия и мозък.

Пълният набор от неврологични заболявания, причинени от Ковид-19, все още е неясен, защото много от хоспитализираните пациенти са твърде зле, за да бъде изследван мозъка им.

Сред притесненията е, че вирусът може да остави една малка част от населението с едва доловими мозъчни увреждания, които да се проявят години по-късно. Може би точно това се е случило в разгара на грипната пандемия през 1918, когато милион души развили мозъчно заболяване.

Засега малък брой пациенти с Ковид-19 развиват сериозни неврологични усложнения и са нужни още изследвания, за да се разбере повече за разпространението им.

Източник: theguardian.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини