"Алфабет" първа започна да доставя интернет чрез балони

В сряда компания на "Алфабет", която е собственик на "Гугъл", започна да предлага първия в света търговски високоскоростен интернет, използващ балони, на жителите в отдалечените райони на Голямата рифтова долина в Кения.

Услугата се предлага от Loon, дъщерна компания на "Алфабет", и Telkom Кения, третият по големина телекомуникационен оператор в източноафриканската държава.

"Кения е първата страна, която има базови станции високо в небето. Сега ще можем да покрием цялата страна за много кратко време", заяви министърът на информацията на Кения Джо Мучеру след пускането на услугата, предаде "Ройтерс".

Технологията е била използвана и преди, но не и с търговска цел. Американски телекомуникационни компании използваха балони, за да свържат повече от 250 000 души в Пуерто Рико след ураган през 2017 г.

Проектът има за цел да предостави достъпен интернет от четвърто поколение (4G) на непълно покрити или непокрити селски общности и бе в процес на развитие повече от десетилетие.

"Изграждаме следващия слой от мобилната мрежа по света", каза Алистър Уестгарт, изпълнителен директор на Loon.

Плаващите на височина от 20 км базови станции имат много по-широко покритие, около сто пъти повече от площта на традиционната кула за мобилни телефони, каза Уестгарт. Големите, полупрозрачни балони са снабдени със слънчев панел и батерия и се движат в горните части на атмосферата, високо над равнините и проблемите с времето.

Те се пускат от съоръжения в Калифорния и Пуерто Рико и се контролират от подразделението на Loon в Силициевата долина. Балоните разполагат със софтуер, оборудван с изкуствен интелект за навигация, което допълнително намаля нуждата от човешка намеса.Проектът беше обявен преди две години, но окончателното разрешение бе дадено преди дни от кенийското правителство, за да помогне за подобряване на комуникацията по време на пандемията от коронавирус.

4G услугата на балоните е тествана с 35 000 клиенти и първоначално ще обхване регион, обхващащ 50 000 кв.км. В края на проекта 35 балона със слънчева енергия ще бъдат в постоянно движение в стратосферата над Източна Африка.

Услугата бе представена в окръг Баринго, чийто жители обикновено пътуват близо 60 км до най-близката интернет връзка.

Доркас Кипкерой разказа пред "Ройтерс", че сега ще може да развие бизнеса си с мед. Пчеларството е традиционна индустрия в региона.

"Ще ми помогне да достигна до кенийци, които живеят в чужбина, защото комуникацията до момента беше трудна", каза тя.

Уестгарт каза, че Loon, която има сделка за въвеждане на услугата с Vodacom в Мозамбик, вижда засилен интерес от страна на операторите и правителствата, след като кризата с коронавориса принуди хората да разчитат по-силно на интернет. "Това наистина ускори съществуващите дискусии", каза той.

Подробности за търговското споразумение между Loon и Telkom Kenya не са публични. Някои критици на проекта твърдят, че би било по-добре услугата да се пусне първо в други по-слабо развити африканска страни, тъй като 39 млн. от 48-милионното население на Кения вече има някакъв достъп до интернет.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини