Областният кризисен щаб затегна мерките срещу разпространението на коронавируса

Отмяна на всички традиционни селищни празници, събори и други масови прояви по места разпореди Областният кризисен щаб с оглед на усложнената епидемиологична обстановка и в подкрепа на заповедта на здравния министър Кирил Ананиев, с която се връщат част от ограниченията срещу разпространението на COVID-19. Щабът излезе с препоръка - на българските граждани, които се завръщат от Турция, да се даде срок до 6 часа за придвижване до посочения от тях домашен адрес. Засилване на контрола и масови проверки на РЗИ, БАБХ и МВР в търговски обекти  и заведения през предстоящите почивни дни поиска още областният управител Никола Чанев.При установяване на пациенти с COVID-19 на територията на общинските болници  в Ардино, Крумовград и Момчилград те ще бъдат лекувани на място, за да бъде защитена от претоварване областната болница, като болните от Кирково се пренасочват към Момчилград, а от Джебел и Черноочене към Кърджали, реши още Кризисния щаб.

След видеоконферентен разговор с премиера Борисов и НОЩ, Чанев сведе до знанието на щаба забраната за посещения на дискотеки, пиано-барове и нощни клубове на закрито, както и новите правила за ползване на развлекателните обекти на открито /до 50 процента заетост/, за провеждане на спорни събития /без публика/ и за организиране на групови празненства /сватби, балове, кръщенета и др. – до 30 души/.

От днес се възобновяват ежедневните видеозаседания на Областния кризисен щаб. Институциите ще докладват за предприетите действия и постигнатите резултати.

11 са болните с коронавирус, настанени в инфекциозното отделение на МБАЛ „Д-р Атанас Дафовски“, при капацитет от 14 легла. Това е най-високият брой хоспитализирани от началото на пандемията, заяви директорът на болницата проф. Тодор Черкезов. Пред здравните власти той настоя да се увеличи броят на леглата с още 10 в Инфекциозно и с още 4 в ОАИЛ, за да не блокира системата при рязко увеличаване на пациентите. Според статистиката, от 2 до 3 случая през март, април и май, през юни инфектираните с COVID-19 са скочили до 14, а до 9 юли вече са 11, сред които и една бременна жена. Всички са в задоволително състояние, няма болни на белодробна вентилация.

През юни в микробиологичната лаборатория на МБАЛ са направени 748 ПСР- теста, 313 от тях са на пациенти и персонал на болницата. 7 са медиците с коронавирус от средата на март досега.

От РЗИ докладваха за 2864 карантинирани към момента. Новите случаи на коронавирус в Кърджалийско са 4. Днес са взети още 70 проби на контактни лица, 40 от тях са от голямо промишлено предприятие.

Това съобщиха от Пресслужбата на Областна администрация в Кърджали.

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини