Гърция спира електронния формуляр за влизане през Кулата

Електронният формуляр за влизане в Гърция през ГКПП "Кулата-Промахон" няма да работи до 14 юли, информира пресцентърът на Министерство на външните работи. От там уточняват, че информацията е от посолството на Република Гърция в България.

Във връзка с предстоящите промени на правилата за влизане в Гърция през ГКПП "Кулата-Промахон", задължителният за попълване електронен формуляр, генериращ QR код, няма да бъде наличен за пътуване през ГКПП "Кулата-Промахон" до 14 юли 2020 г., вторник, 00:01 часа, се посочва в съобщението.

Пътуващите, които вече са издали своите формуляри, все още ще могат да преминат граничния пункт, но граждани без формуляр няма да бъдат допуснати да влязат и ще трябва да отложат пътуването си за 15 юли, уточняват от пресцентъра на МВнР.

От там посочват, че гръцкото посолство в България уточнява, че новите правила влизат в сила на 15 юли 2020 г. в 6 часа сутринта, а не както бе съобщавано досега - от 14 юли.

От МВнР припомнят, че според новите правила всички граждани, които влизат в Гърция през ГКПП "Кулата-Промахон" по несъществени причини са задължени да представят негативен ПСР тест за коронавирус, извършен не по-рано от 72 часа преди влизане в Гърция. Само пътници, които имат сертификат за негативен ПСР тест, ще бъдат допускани да влязат в Гърция.

Днес от гръцкото посолство са уточнили, че сертификатът за отрицателен резултат от проба за коронавирус трябва да бъде издаден на английски език и да съдържа трите имена и номера на паспорта (лична карта) на пътника.

Тестовете за коронавирус ще бъдат признавани, ако са направени в национални референтни лаборатории, национални здравни лаборатории или частни лаборатории, които са акредитирани от съответните национални органи по акредитация (не непременно специално за COVID-19). Сертификати, които не отговарят на тези критерии, няма да бъдат приемани. Фалшифицирането на сертификат се наказва от гръцкото законодателство, се посочва в информацията.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

 • 1
  +
  +
  6 0
  00:26, 12 юли 2020
  Нашите помияри от външно какво чакат и не въвеждат ответни мерки на гадните гърци за тяхните византийски номера? А сега маляките да представят тест и да попълват формуляр да ама не щото не могът да ползват компа.
  • А.
   А.В.
   2 0
   15:14, 12 юли 2020
   Не са виновни Гърците (леле не вярвам че ги защитавам), ами нашето мило правителство и васалните им медии, които от 3 седмици бият тъпана колко много са се увеличили заразените. Всъщност през Март-Април бяха 12-15% а сега са 5-6%, ама нали трябва да се усвояват пари от ЕС, какво значи интереса на "матeряла" , пък и се защитават интересите на мутрите по Лайноморието.
 • 2
  Fo
  Football
  4 0
  01:15, 12 юли 2020
  Тия какво си мислят нека ги оставим гладни тая година догодина сами ще се молят. Имам приятел работил и сблъскал се с византийски нрави казва В Гърция дори на екскурзия няма да отида
Последни новини