Загадка: Защо древните монолити все още се подравняват със Слънцето?

Как може древните монолити, които са били подравнени със слънцето при равноденствието преди хиляди години, все още са ориентирани правилно, като се има предвид, че движението на тектоничните плочи ги е измествало през годините?

"Това е така, защото тектонските плочи се движат много бавно. Средно те се движат с около 40 милиметра годишно, скоростта с която нарастват ноктите", обяснява проф. Майк Фолоус (Mike Follows) от Департамента за науки за Земята в Масачузетския технологичен университет.

Голямата пирамида в Гиза е построена около 2560 г. пр. н. е. преди приблизително 4500 години. И все пак тя не е в съответствие с истинския север с по-малко от 1/15 от градуса. Гиза е разположена в североизточния край на Африканската тектонична плоча, която се е преместила на 30 метра на север и се е завъртява обратно на часовниковата стрелка с около 1/60 от градуса от построяването на Голямата пирамида, когато нейното подравняване в съответствие с истинския север е било още по-точно.

Ако африканската плоча се движеше на изток с типична скорост от 40 милиметра годишно или около 180 метра за тези четири и половина хилядолетия, ефектът от това завъртане щеше да се загуби.

Подобен аргумент може да се приложи и за подравняването на древните монолити със слънцето при равноденствие.

Евразийската тектонска плоча се движи на изток с приблизително 25 милиметра годишно. Но тъй като посоката на движение е повече или по-малко по въображаемата линия, свързваща изгрева и залеза, има пренебрежимо малко странично изместване в подравняването на древните европейски монолити спрямо равноденствието, след като са били построени. Ако отклонението на плочата бе в направление север - юг, тогава щеше да има забележимо изместване, пояснява геологът Джеф Таунсън (Geoff Townson).

"Въпросът за ефекта на тектониката на плочите върху подравняването на каменните кръгове е нещо, за което понякога съм се чудил", споделя Кристофър Даниел (Christopher Daniel), професор по геология от Бъкнелски университет, Великобритания.

Много праисторически каменни кръгове и други структури във Великобритания и Ирландия датират от 5000 години или повече. Смята се, че някои от тях са построени така, че да се подравняват в съответствие с равноденствията и слънцестоенето.

Британските острови са на западната част на Евразийската плоча. Тектонното движение в този регион се измерва на около 25 милиметра годишно в северна посока. И така, през последните 5000 години земята се е отклонила са около 125 метра на север, или на около една хилядна част от градуса географска ширина.

В Стоунхендж например това преместване почти не е променило положението му спрямо изгрева на слънцето по време на лятното слънцестоене. Ъгълът между слънцето,появяващо се на хоризонта, и посоката юг - азимутът - е намалял с около една хилядна от градуса, което е практически незабележимо.

Ефектът от тектоничното движение обаче се смалява от промяната в наклона на оста на Земята, наречена осова инклинация на еклиптиката. В момента този ъгъл е малко по-малък от 23,5 градуса, но преди 5000 години той е бил по-близо до 24 градуса. Само тази промяна увеличава азимута в Стоунхендж по изгрев слънце в средата на лятото с повече от един градус, което е равно на двата диаметра на слънцето на хоризонта.

Един от най-големите и най-важните камъни на комплекса, камъкът-Пета (Heel stone) не е точно подравнен с лятния изгрев, което кара някои учени да смятат, че трябва да е бил в правилното положение, когато е бил построен праисторическият паметник около 3000 г. пр. н. е.

Преди 4500 години изгряващото слънце би се появило около 1° вляво от показаното на снимката горе с камъка-Пета. Промяната на ъгъла на наклона на оста на Земята от 2500 г. пр. н.е. (от ~ 24 ° до ~ 23.5 °) е изместила изгрева надясно приблизително два диаметъра на Слънцето. Снимка: The Stones of Stonehenge

Източник: https://www.newscientist.com/lastword/mg24632801-400-mysterious-alignment-how-do-ancient-monoliths-still-line-up-with-the-sun/

Източник: nauka.offnews

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини