Откриха "изгубена" планета

Учени откриха “изгубена” планета – пробив, който може да ни помогне да намерим извънземен живот.

Планетата е сред стотиците други изчезнали светове, и сега бива открита отново с помощта на нови техники.

Планетата NGTS-11b бе забелязана за пръв път през 2018 от НАСА. Тя е една от множеството екзопланети, открити от телескопа TESS на агенцията. Подобно на всички останали светове открити с този телескоп, тя била забелязана при преминаването си пред звездата, когато предизвикала лек спад в яркостта и.

NGTS-11b така и не била видяна повече и се смятала за изгубена.

Сега изследователите се надяват да могат да открият тези изчезнали светове отново, което ще им позволи да идентифицират по-студени планети, като тези в нашата собствена слънчева система. Възможно е част от тези планети да са обитаеми.

NGTS-11b се намира на 620 светлинни години и обикаля 5 пъти по-близо до звездата си, в сравнение със Земята. Тя е с масата и размера на Сатурн и завърта една пълна орбита около звездата си за 35 дни. Макар да е разположена твърде близо до звездата и да е твърдe гореща, за да поддържа живот, планетата се намира близо до обитаемата зона.

Тя изчезнала, защото телескопът TESS сканира повечето части от небето на всеки 27 дни – това е причината повечето планетите да могат да бъдат видени само по веднъж.

Учените от Университета в Уоруик изследвали изгубената планета с друг телескоп - NGTS в Чили. Благодарение на него, те наблюдавали звездата 79 нощи, което им позволило да видят планетата за втори път – близо година след откриването и.

Температурата на повърхността на NGTS-11b е едва 160 градуса по Целзий – тя е по-студена от Меркурий и Венера. Макар да е твърде гореща, за да поддържа живот, такъв какъвто го познаваме, планетата се намира по-близо до обитаемата зона от много други планети, чиито повърхностни температури надхвърлят 1 000 градуса по Целзий.

Източник: independent.co.uk

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини