Безпрецедентно затишие по цялата планета, заради пандемията от коронавирус

Безпрецедентна тишина цари на планетата, заради епидемията от коронавирус, твърдят изследователи.

Записи от сеизмични станции по цялата земя сочат, че високочестотният шум от промишлените предприятия, трафика и други дейности, е спаднал с 50%, докато държава след държава налагат ограничения, които приземяват самолетите, изпразват пътищата и затварят магазини и бизнеси.

“Може да се наблюдава като вълна. Вижда се сеизмичното затишие с времето – започва в Китай през януари, после се премества в Италия и отвъд през март и април”, казва сеизмологът Стивън Хикс от Империал Колидж, Лондон.

Учените анализирали следи от 268 сеизмични сензора в 117 страни и открили значително намаляване в генерирания от хората шум при 185 от тях. Най-голям спад бил наблюдаван в оживени урбанизирани центрове като Ню Йорк и Сингапур, но затишие било регистрирано и в отдалечени станции като тази в Черната гора в Германия и Рунду, Намибия.

Около университетите и училищата във Великобритания и САЩ, сеизмичните вибрации спаднали с около 20%, в сравнение с ваканциите. В Барбадос високочестотният шум намалял с 50% в седмиците преди ограниченията, тъй като полетите секнали, а туристите, които вече били на острова, се завърнали у дома.

Учените определят това затишие като безпрецедентно.

Резултатите разкриват, че вибрациите от човешката дейност се разпространяват по-надалеч от смятаното и достигат сеизмометри в отдалечени краища или такива монтирани дълбоко под земята.

За учените внезапното затишие създало неочаквана възможност. С ръста на глобалното население и разрастването на градовете, все повече хора са изложени на риск от земетресения, вулкани и свлачища. Човешката активност все по-често заглушава слабите сеизмични вълни, които подсказват приплъзване по протежението на разлома или ранното бучене на вулканите, но по време на ограниченията подобни сигнали се засичат по-лесно.

Без човешкото жужене, сеизмолозите по-лесно успяват да регистрират микроземетресенията.

След като запишат трус от определен разлом те използват отличителния отпечатък на тремора, за да прегледат архивите и да установят дали разломът се приплъзвал и преди. Същото важи и за наблюдението на вулкани в близост до населените места.

Източник: theguardian.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини