Проф. Александър Маринов: Промените не могат да дадат нов живот на кабинета

Тези промени нищо не променят и не могат да дадат нов живот на кабинета - нито от персонална гледна точка, нито от политическа, нито ще успокоят протеста.

Така председателят на Стратегическия съвет при президента проф. Александър Маринов коментира в сутрешния блок на БНТ промените с четирите оставки в кабинета "Борисов-3".

Това е една маневра, която проф. Маринов не може да я разбере като замисъл. Рокадите в правителството предизвикат обратно на очакваното - не настъпва успокояване, а едно допълнително енергизиране на протеста. Всичко започва от реалните проблеми и те не са измислени, предупреди той и посочи, че има признаване на проблемите, които изкарали хората на улицата.

Животът на кабинета може да бъде удължен физически, но въпросът в това е дали може да върши работа, изтъкна проф. Маринов. Партийният егоизъм би бил добър, ако партиите у нас мислят рационално за своите интереси. Управляващите нямат изгода да продължават агонията, отбеляза той.

По-добре било управляващите да отидат на предсрочни избори сега и дори биха имали по-големи шансове в края на октомври, отколкото през март догодина. Отношенията към това управление няма да се подобрява, а нагласата в обществото е към промяна, посочи проф. Маринов.

Самото напрежение между премиер и президент започнало от самото начало на мандата на държавния глава, а напрежението го предизвикало правителството. Президентът се стремял да поддържа комуникацията, но с времето ставало по-трудно. Диалогът се прави, за да се решат проблемите, но когато една страна е глуха, няма как да има диалог, категоричен бе проф. Маринов.

"Румен Радев не е професионален политик и няма тези навици да заглажда острите ръбове. Когато към него се отнасят с уважение, държавният глава отговаря със същото, но когато го нападат, той се защитава и отговаря", каза още проф. Маринов.

Той смята, че всеки би разбрал, че обществото е против начина, по който се използва властта. Президентът взе страната на обществото и на народа, можеше да си замълчи, но не е от тези хора, даде да се разбере проф. Маринов.

Вчера бяха приети от управляващите промени на кабинета Борисов - 3. Четирима министри си отидоха от своето постове и бяха заменени с други. Бяха приети оставките на Младен Маринов, Владислав Горанов, Емил Караниколов, като от кабинета си отива и министърът на туризма Николина Ангелкова. Освен това има рокади в няколко министерства.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини