Почина Питър Грийн, един от основателите на Fleetwood Mac

Питър Грийн, един от основателите на прочутата британска група Fleetwood Mac и смятан за един от най-влиятелните блус китаристи в рока, почина на 73 години, съобщи адвокатът на семейството му.

Повечето от първите хитове на основаната през 1967 г. група като Albatross, Black Magic Woman и Oh Well са написани от него. Той ръководи групата и при подуцирането на първите им три албума.

Още първият, носещ просто името на групата, но известен още като Peter Green's Fleetwood Mac, е посрещнат с похвали и достига №4 в няколко класации.

Роденият в района Бетнал Грийн в Източен Лондон музикант създава Fleetwood Mac с барабаниста Мик Флийтууд. Двамата се събират, след като Грийн заема мястото на Ерик Клептън за концерт на групата John Mayall's Bluesbreakers. След това те убеждават Джон Маквий да се присъедини като бас китарист и се смята, че са го привлекли и с обещание да добавят част от фамилното му име към това на групата. Така се появява Fleetwood Mac, разказва BBC.

Грийн напуска след последния концерт през 1970 г., защото има психически проблеми. По-късно му е поставена диагноза шизофрения и се налага в средата на 70-те години да лежи в болница.

През 1998 г. той бе почетен сред осемте имена от състава на Fleetwood Mac, включени в Залата на славата на рокендрола. Това още Стиви Никс, Линдзи Бъкингам, Джон Маквий, Кристин Маквий, Дани Кируон и Джеръми Спенсър.

Новината за смъртта му идва броени дни, след като групата обяви, че ще пусне на пазара ретроспективен комплект, документиращ творчеството им в периода 1969-1974 г.

Дейвид Ковърдейл каза днес за него, че е творец, който "наистина беше обичан и уважаван". "Бяхме поддържаща група на Fleetwood Mac в Redcar Jazz Club, когато членувах в местна банда и той беше певец, китарист и композитор, от който ти спира дъхът. Знам кого ще слушам днес. RIP", написа той в "Туитър".

Списание "Ролингстоун" постави Грийн на 58-о място в класацията си на стоте най-велики китаристи на всички времена, като го описа като "най-прогресивният блус китарист на Великобритания" в най-добрите му години.

През февруари известни имена като Флийтууд, Дейвид Гилмор и Били Гибънс от ZZ Top, свириха в лондоската зала Palladium в чест на групата, която продължи да създава хитове и през 80-те години.

Източник: dnevnik.bg

Коментари в сайта

Последни новини