Закриват детска градина и основно училище в родопско село

Общинският съвет в Неделино е взел решение за закриване на Основно училище ,,Васил  Левски“  в село Средец, както и детскат аградина в селото.

Местният парламент е гласувал акта на 28 юли на свое заседание, тъй като за учебната 2020-2021 има само 3 деца. Ще бъде закрита и детска градина ,,Зора“ в същото село.  За хората от региона, които имат носталгия към училището в Средец, искам ад кажа, че не се касае дали община Неделино иска да има такова училище или не. Не се касае и до финансови средства, а до чисто нормативни. Учениците в Средец за учебната 2020 - 2021 година са 3, а законът не позволява да съществува училище с толкова деца. Няма начин, по който общината да го издържа и тода фигурира в системата на Министерството на образованието като учебно завадение.

Според кмета на община Неделино Боян Кехайов причината за решението е единствено нормативна, законът не позволява да съществува училище с толкова деца. По думите му не съществува вариант за издръжка с общински средства и фигурирането му в системата на Министерството на образованието като учебно заведение.

СмолянБГвести

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Коментари в сайта

Последни новини