Държавата бързо разчиства пътя към пристанището на Доган

    Държавата скоростно удълбочава плавателния път от морето до пристанището на почетния лидер на ДПС Ахмед Доган във Варна. Това показват данни от архива на специализираната онлайн платформа Marine Traffic. В нея е отразено движението на руската дълбачка Glanford, наета без търг от държавното дружество "Транспортно и строително възстановяване" за работа по проект на стойност 350 млн. лв. Той е за удълбочаване на плавателните канали 1 и 2, свързващи Черно море с пристанище "Варна-запад" и портовете във Варненското езеро.

    Данните само от първите пет дни на август, отразени в системата на Marine Traffic, показват, че през това време Glanford е работил единствено в отсечката от входа на каналите във Варненското езеро до

    пристанището на ТЕЦ "Варна", собственост на Доган

    (На снимката в началото на текста, удълбочаваното трасе в първите дни на август е очертано с жълта линия)

    Дълбачката Glanford получи разрешение за хидротехнически операции във вътрешните морски води на страната с два акта на правителството - от 29 април и 4 май т.г.

    Повече от месец след като тя започна да работи, кабинетът даде разрешение (на 17 юни) за същите дейности на още две руски дълбачки - Milford и Seaford. Данните, отразени в Marine Traffic обаче, показват, че в този момент едната от тях все още е в Латвия, а другата - в Джибути. Въпреки това на заседанието, което проведе в сряда (5 август),

    кабинетът изненадващо дублира решението си

    от 29 април и за втори път даде начало на хидротехническите дейности по удълбочаването на двата плавателни канала. Това решение вероятно се отнася да работата на Milford и Seaford, макар и това да не е изрично упоменато в текста му.

    "Дневник" изпрати до правителствения пресцентър въпроси, които трябваше да изяснят какво е наложило повторното гласуване на едно и също решение в рамките на малко повече от три месеца. Въпреки настояването за бърз отговор той не бе получен до приключването на работата по този текст. Но един от тях вероятно може да бъде обяснен със съдържането на двете решения.

    Макар и идентични, в тях има малка, но важна разлика

    В първото разрешение - от 29 април, изрично е упоменато, че то е издадено за извършването на хидротехнически работи във вътрешните морски води във връзка с удълбочаването на Канал 1 и Канал 2 в Пристанище Варна, но само "с моторен кораб Glanford". Така кабинетът очевидно е избързал, за да даде възможност удълбочаването да започне още през май с дълбачката, която към този момент е била свободна за разлика от другите две.

    Останалата част от работата по разчистване на тинята и наносите от входа на Варненското езеро до пристанище "Варна-запад" в Девня, за която разрешение беше дадено на 5 август, ще отнеме 630 дни, е записано в правителственото решение. Тя би трябвало да започне след пристигането на Milford и Seaford от Латвия и Джибути.

    През юни т.г. специализираното електронно издание maritime.bg публикува данни от Глобалната интегрирана информационна система за корабоплаването (GISIS) на Международната морска организация. Те показаха, че както Glanford, така и останалите два кораба, получили разрешение за работа в български териториални води, са управлявани от офшорни дружества с адреси за кореспонденция на ул. "Портовая" №30 в Калининград. На същия адрес е регистрирана и компанията "Гидрострой", посочена като собственик на два от корабите.

    От април до сега обаче руската компания отказва каквато и да е информация за участието си в проекта за удълбочаване на двата плавателни канала в Пристанище Варна.

    Според официално известното до момента

    проектът, за чието изпълнение са наети корабите Glanford Milford и Seaford, включва "удълбочаване на плавателните канали 1 и 2 заедно с езерната част на навигационното трасе на подхода и обръщателния кръг на пристанищен терминал "Варна-запад", брегоукрепване, а при необходимост - и изместване на инженерна инфраструктура - електро- и ВИК комуникации и др.".

    Справка в регистъра на обществените поръчки обаче показа, че държавното предприятие "Пристанищна инфраструктура" е предоставило без търг извършването на всички тези дейности на търговското дружество "Транспортно строителство и възстановяване". Неофициалното обяснение за това е, че то е 100% държавна собственост. Но

    защо и руската "Гидрострой" е избрана без търг

    за извършване на същинската работа по удълбочаване на плавателните канали, няма отговор.

    По тази причина още преди два месеца "Дневник" изпрати до Министерството на транспорта и информационните технологии въпроси по Закона за достъп до обществена информация.

    Поисканата справка трябваше да съдържа копие от текста на споразумението, сключено между държавните дружества "Пристанищна инфраструктура" и "Транспортно строителство и възстановяване" за удълбочаване на плавателните канали на Пристанище Варна, както и информация за техническия проект, по който предстои да бъде извършена работата. Със същото заявление по ЗДОИ беше поискана и справка за компанията "Гидрострой", с която е сключен договор за удълбочаването, по каква процедура е била избрана тя и каква е цената, която предстои да й бъде платена.

    Отговорите на всички тези въпроси бяха отказани

    от Ангел Забуртов, генерален директор на държавното предприятие

    "Пристанищна инфраструктура", към което транспортното министерство прехвърли въпросите на "Дневник". Отказът е мотивиран с твърдението, че исканата информация и копия от документи "засягат интересите на трето лице". А освен това искането на въпросната информация не можело да бъде обосновано с надделяващ обществен интерес.

    Източник: dnevnik.bg

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    Последни новини