В Германия: четвърт век при мама и татко. А в България?

В Германия изобщо не е рядкост на 25 години още да живееш с родителите си. По данни на Федералната статистическа служба, такъв е случаят при 34 процента от 25-годишните мъже, за дъщерите този показател е 21 на сто. С напредването на възрастта разликата се увеличава още повече - при 30-годишните 13 процента от неженените мъже още живеят в родния си дом, докато при жените това са само 5 на сто.

"Жените са по-гъвкави, по-самостоятелни и по-самоуверени"

Изследователят на проблемите на младежта Клаус Хурелман вижда в този факт доказателство, че „при мъжете еманципацията куца“. Това се потвърждава и от други проучвания, посочва експертът. „Младите жени имат по-висок образователен успех. Те са по-гъвкави по отношение на житейските обстоятелства, по-самостоятелни и по-самоуверени и затова по-рано се отделят от родителите си“, казва Хурелман. По данни от 2019, синовете напускат родителите си средно на 24,4 години, дъщерите - на 22,9.

В Европа най-рано напускат родителите си децата в скандинавските страни. В Швеция те се отделят на 17,8 години, в Дания - на 21,1, а във Финландия - на 21,8 години.

Къде е България?

По-различно е в южноевропейските и източноевропейските страни. Най-късно се отделят от родителите си децата в Хърватия - на 31,8 години. Следват Словакия (30,9), Италия (30,1) и България (30). Причината за това, според Федералната статистическа служба, е в „различните финансови и културни рамкови условия“. А Евростат открива връзка и с младежката безработица в съответните страни. Но едно важи навсякъде: дъщерите се изнасят по-рано от синовете. Единственото изключение е Люксембург.

В Германия има и още една разлика: в селските райони делът на 20-25-годишните, които живеят при родителите си, е далеч по-голям, отколкото в градовете.

Източник: Дойче веле

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини