Айсберг с размера на Манхатън се откъсна от последния непокътнат леден шелф в Канада

Изображение 1 от 2

    Гигантска част от последния изцяло непокътнат леден шелф в Канада, на около 4000 години, се е откъснала, намалявайки шелфа с повече от половината, съобщиха учените миналата неделя. След като се отдели, парчето се разцепи на две, образувайки айсберг почти с размерите на Манхатън - около 72 квадратни километра.

    Промените в климата вероятно подхранват срутването на шелфа, казват изследователите. Това лято температурата в региона беше 5 градуса по Целзий по-висока от средната за периода 1980-2010 г., заяви Люк Копланд, професор по глациология в Университета в Отава, пред Асошиейтед прес.

    "Температури на въздуха над нормалните, морски ветрове и открита вода пред ледения шелф са част от рецептата за разпадане на ледеия шелф", написа канадската ледена служба в Twitter.

    Изследователски лагер беше изгубен, когато шелфът се разпадна, както и последният известен епишелф на Северното полукълбо - сладководно езеро в леда над океанската вода.

    Разположен на северозападния ръб на остров Елесмер, на канадската територия на Нунавут, леденият шелф на Милн вероятно се е срутил на 30 или 31 юли, според анализатора на леда Адриен Уайт от Канадската глациоложка служба.

    Сателитните изображения показват, че около 43 процента от шелфа се е откъснал, образувайки парчета с дебелина до 80 метра.

    За разлика от ледниците, които са разположени над твърда земя на сушата, ледените шелфове са над водата в океана. Те обикновено са на стотици хиляди години и са по-дебели от морския лед. 

    Температурите се повишават по-бързо в Арктика

    Арктика се затопля много по-бързо от останалия свят, явление, известно като полярно усилване, а тези повишаващи се температури причиняват топене на леда. Днес например полярните ледени шапки се топят шест пъти по-бързо, отколкото през 90-те години.

    В Канада е имало непрекъснат леден шелф, обхващащ северния бряг на Елесмер, но затоплянето, причинено от човека, е довело до разпадането му, каза Уайт.

    До 2005 г. Милн е бил "наистина последният пълен леден шелф", каза тя пред Асошиейтед прес.

    Макар учените да считаха Милн за по-малко уязвим на срутване, тъй като е защитен във фиорда Милн, шелфът е получил пукнатини през годините.

    Източник: Business Insider.

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Видеа по темата

    Последни новини