Нощ на барикади и сблъсъци в Минск (видео)

Беларуската милиция влезе в сблъсъци с демонстранти в Минск за втора поредна вечер, след като бе обявено, че държавният глава Александър Лукашенко е победител в спорните президентски избори, предаде Ройтерс.

Участник в протестите в Минск е загинал при сблъсък със силите на реда, съобщиха световните агенции, позовавайки се на беларуската полиция. Демонстрантът се опитал да хвърли неустановено взривно устройство срещу полицаите, пристигнали, за да разпръснат протеста. То обаче избухнало в ръцете му и мъжът получил фатални травми, съобщи говорителката на министерството на вътрешните работи Олга Чемоданова в социалната мрежа "Телеграм".

До станция на метрото "Пушкинская" хиляди протестиращи издигнаха барикади тази нощ, на места високи до 2 метра. Силите на реда са използвали звуково-светлинни снаряди и гумени куршуми.

Според очевидци милиционери са издърпвали демонстранти от тълпата и са ги биели с палки. Задържани са над 30 човека.

Около 3 часа тази сутрин сблъсъците са стихнали, силите на реда са успели да вземат под контрол центъра на Минск. Още час продължили да се чуват взривове, а демонстранти са били отвеждани.

Междувременно ръководителят на беларуската служба за държавна сигурност, каза пред телевизия ОНТ, че службата му е осуетила покушение срещу основния опонент на Лукашенко Светлана Тихановска, посочи Ройтерс.

Председателят на Беларуския комитет за държавна сигурност (КГБ) Валерий Вакулчик каза, че службите за борба с екстремизма са засекли съобщение, че трябва да бъде принесена "свещена жертва". "Подателят на съобщението е установен и скоро ще бъда задържан", каза Вакулчик, цитиран от ТАСС.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини