Христо Иванов: Само с бърза оставка ще има рестарт

Премиерът Бойко Борисов се опитва да спечели време, отлагайки оставката си и предлагайки конституционни промени. Само с бързата му оставка ще има рестарт. Това заяви съпредседателят на Демократична България Христо Иванов в коментар по повод днешното изявление на министър-председателят, който инициира промени в основния закон.

Според Иванов действията на Борисов са заради искането му той да организира следващите парламентарни избори, сменяйки в последния момент правилата, по които те ще се случат.

"Това е изключително опасно. Хората настояват за поемане на ясна политическа отговорност. Те настояват за две ясни оставки - на премиера Борисов и на главния прокурор Иван Гешев.

Според него Борисов в момента се опитва да печели време и за преминаване във вариант "Деница Сачева" - отпуска на премиера и довършване на мандата от нея или някой друг като и. д. министър-председател.

"Нито една от анонсираните промени в конституцията не изисква свикване на Велико народно събрание. Обикновен парламент може да направи тези и по-смели промени, които не бяха анонсирани от Борисов. Вариантът с ВНР означава стопиране, а не рестартиране на демократичния процес, излизане в таймаут на политическия процес за месеци, ако не и за години", категоричен е Иванов.

Според него всичките предложения на Борисов днес са били изготвени от екипа на Христо Иванов когато той бе министър на правосъдието през 2015 г.

"Той ги отхвърли тогава. Аз се радвам, че се стига до разбирането, че тези реформи са неизбежни, само че каква е отговорността за това загубено време", попита Иванов.

Според него анонсът на Борисов не е нова Конституция, а само ревизия на глава съдебна власт и намаляване на броя на депутатите.

Иванов се обяви против намаляване на броя на депутатите, защото така ще се ограничи представителността на Народното събрание. "Ние сме против идеята за намаляване на депутатите, защото тя на практика означава българските граждани да получат по-малко представителство в парламента. Да, това ще спести някакви бюджетни средства, но всъщност ще обедни българската демокрация."

Това не е начин за рестартиране на демокрацията, а популистки тези и тупкане на топката. Начинът да рестартиране на демокрацията изисква бърза оставка, каза още Иванов.

Facebook коментари

Коментари в сайта (11)

  • 1
    12
    123
    13 -7
    14:24, 14 авг 2020
    Христо Иванов е по-голям престъпник от Борисов
    • Бо
      Борис Велчев
      3 -3
      17:04, 14 авг 2020
      Тълкуване на думата адвокат:- лъжец със диплома. Христо обидно е да си мислиш че матриял.а е толкова прост да ти вярва на лъжите!
  • 2
    На
    наемателят Добрев
    7 -12
    14:25, 14 авг 2020
    Червената криминална мутра Боко Методиев изпълнява... Виж коментара
  • 3
    Бъ
    Българин
    15 -7
    14:46, 14 авг 2020
    Бат Бойко е голям държавник и политик и ще остане в българската история . А всички тези мръкнала метежници и лумпени бързо ще бъдат забравени така както забравиха царчето Симеончо.
    • 3,
      3,14
      4 -5
      15:20, 14 авг 2020
      На бат Бойко ще направим паметник във всеки град и село,за да може сегашните поколения да го плюят на воля,а следващите да видят какво "човкоподобно" ни е излагало в цяла Европа и света!
  • 4
    Це
    Цецо
    7 -5
    15:16, 14 авг 2020
    Трябва да си с умствени увреждания или съучастник в кражбите му, за да наречеш един крадец държавник.
  • 5
    Та
    Таня Илиева
    4 -3
    15:53, 14 авг 2020
    Шок и ужас за Христо Иванов! Опорните му точки се сринаха и големия му балон се спука. Да спре да коментира и да лъже, защото му лъсва юридическата некомпетентсност.
  • 6
    Пр
    Прокопиев
    3 0
    17:20, 14 авг 2020
    Само с бързо изнасяне от България на тези продажници ще има рестарт.Някой задавал ли си е въпросът защо не премахват лавките?
  • 7
    Що
    Що
    2 -1
    17:32, 14 авг 2020
    Не искаше оставка като беше министър?
  • 8
    На
    Наблюдател
    3 -1
    19:27, 14 авг 2020
    Народът го е казал ясно - Луд умора няма! Пуста сладка власт, пусти облаги, овълчени мераклии отново да се докопат до кокала, изгубили търпение и напират ли, напират. Епа нема да стане! Предложението ми е да няма никакви субсидии за партии извън парламента. Трябва да има две големи формации - дясна и лява - и нека всеки да се ориентира и да се определи според идеите си какъв е.
    • Ко
      Коларов
      0 -1
      19:40, 14 авг 2020
      Приключихте, крадливи отрепки.
Последни новини