Съставките, които да търсите в продуктите за лице

В днешно време продуктите за лице вършат много повече работа от просто почистване на кожата. Има редица съставки в тях, които са ефективни в борбата с различни кожни проблеми и заболявания.

Независимо дали търсите нещо, с което да победите акнето, да преборите омазняването, да направите кожата си по-бляскава или пък просто искате да хидратирате лицето си, със сигурност ще намерите правилния продукт за вас.

От Insider разговарят с двама дерматолози, които споделят всичко за най-важните съставки, съдържащи се в козметичните продукти. По този начин те ще ни помогнат да разберем кой почистващ препарат е най-подходящ за нашата кожа.

Ето какво трябва да знаете:

Ретинол
Ретинолът е производно на витамин А и се използва най-често за забавяне на кожното стареене и за борба с акнето. Може да се снабдите с този продукт от аптеката или от специализирани козметични магазини с концентрация до 2%. Ако искате по-висока от тази, трябва да се свържете с лекар, който да ви изпише специална рецепта.

Основна цел: Ретинолът подобрява регенерацията на кожата, което може да ѝ помогне да се отърве от мъртвите клетки и насърчава генерацията на нови и здрави клетки. Реорганизацията на клетките може да помогне за подобряването на кожната текстура, да оправи неравната пигментация, да изчисти порите, да предотврати появата на акне и да увеличи производството на колаген.

Ретинолът е най-добър за използване върху мазна кожа или такава, която е склонна към образуване на акне. Въпреки това, той се препоръчва и за останалите типове кожа, при които обаче трябва да се използва с концентрация до 0,03%.

Салицилова киселина
Салициловата киселина е бета-хидрокси киселина, което означава, че е чудесно средство за борба с омазняването и премахването на мъртви кожни клетки. Тя е мастноразтворима,, което ѝ позволява да проникне в порите и да ги почисти.

Основна цел: Салициловата киселина често се намира в почистващи продукти, подходящи за борба с акнето. Действа като химически ексфолиант и може да премахне старите кожни клетки, бактериите, да намали омазняването, да почисти запушените пори и да предотврати появата на акне.

Най-подходяща е за кожа, която е предразположена към акне или омазняване. Ако имате чувствителна или суха кожа, трябва да ограничите използването на салицилова киселина, тъй като тя може да засили проблемите ви. Освен това тя трябва да се избягва и по време на бременност.

Церамиди
Церамидите са липиди или мазнини, които се получават в кожата по естествен начин. Експерти казват, че се намират във високи концентрации в горните слоеве на кожата, които служат като бариера срещу околната среда.

Основна цел: Създавайки кожна бариера, церамидите помагат за хидратирането, успокояването и защитата на кожата от замърсяване, сухота и други външни дразнители.

Тези липиди са подходящи за суха и чувствителна кожа. Дерматолозите споделят, че дори хората, склонни към поява на екзема, могат да разчитат на церамидите за предотвратяване на симптомите.

Витамин C
Витамин С е антиоксидант, което означава, че може да помогне за намаляване на образуването на свободни радикали и вредното им въздействие върху кожата. Свободните радикали са нестабилни молекули, които идват от външни фактори, вариращи от замърсяване до слънчева светлина.

Те могат да повредят ДНК на здравите клетки. Антиоксидантите, като витамин С, могат да помогнат за защитата на кожата ни от подобно увреждане.

Основна цел: Борейки се със свободните радикали, витамин С може да предотврати свръхпроизводството на меланин, което води до тъмни петна и хиперпигментация. Освен това, той се бори с преждевременното стареене на кожата и запазва нейната текстура.

Витамин С е подходящ за всички типове кожа. Ако обаче за първи път ще използвате съставката, дерматолозите съветват да започнете с по-ниска концентрация, за да избегнете потенциална сухота и дразнене.

Глицерин
Глицеринът е категоризиран като овлажнител, което означава, че има способността да привлича вода. „Той извлича влагата от по-дълбоките слоеве на кожата и също така предпазва от бързото изпарение на водата“, казва д-р Масик пред Insider.

Основната му цел е да хидратира кожата, да се бори със сухотата, да предотвратява възпаления и да поддържа кожната бариера.

Подходящ е за суха и чувствителна кожа.

Източник: Tialoto

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини