Имунитет срещу ковид-19 се изгражда за около месец

„През изминалата седмица РЗИ-Смолян извърши бързи тестове на 27 желаещи от преболедувалите коронавирус от завода за авточасти в Смолян, с цел установяване наличие на антитела. Резултатите показаха, че при 25 от тестваните има наличие на имуноглобулини, което е добър показател, че един месец след изкарване на инфекцията тези пациенти са изградили антитела срещу вируса. След два-три месеца предстои да ги изследваме отново, за да проследим каква е продължителността на антителата, които сме установили към този момент.“

Д-р Кубатева припомни, че COVID-19 е въздушно-капкова инфекция, която лесно и бързо се разпространява. Затова е важно спазването на дистанция, носенето на предпазни маски, лична хигиена и дезинфекция, избягване на масови мероприятия и срещи с много хора. Ключова е личната отговорност на всеки един гражданин.

„В момента на лечение в областната болница са 23-ма пациенти с коронавирусна инфекция, от които двама са на интензивно лечение. На този етап нямаме проблеми с персонала, всички са здрави. Продължаваме да работим в нормален ритъм и се надяваме пациентите да намаляват.“, директорът на МБАЛ-Смолян д-р Марин Даракчиев.

СмолянБГвести

Коментари в сайта

Последни новини