Подводни разкопки на нос Чироза разкриват укрепен център от преди Христа

Изображение 1 от 5

    Археолози разкриха при разкопки на нос Чироза укрепен еленистичен център от 2-1 век преди Христа. Укреплението е с площ от 800 кв. м. и широко 4 метра. Това съобщиха от пресслужбата на Община Бургас, която заедно с Националния исторически музей и Регионалния исторически музей /РИМ/ в Бургас, финансира проучванията на обекта.

    Нос "Чироза" се намира в Бургаски залив между квартала "Крайморие" и рибарското селище "Ченгене скеле".

    Показател за датирането на обекта е керамичният материал, изваден от водата. При 260 обработени керамични фрагмента, 40 процента са от тракийска керамика - съдове, работени на ръка, с пластична украса и излъскана повърхност. Останалите фрагменти са от амфори, дъна и стени на местни и вносни купи, червенолакова керамика с релефна украса.

    Сигурен маркер за датиране на обекта са дръжките, дъната от коски амфори и керамичните фрагменти с предполагаем произход от района на древен Пергам, казаха от управата на РИВ в Бургас. 

    Същевременно са извършени и геофизични проучвания и батиметрично заснемане на морското дъно. 

    Върху подводна тераса, развиваща се източно от нос Чироза на дълбочина до 4 метра, са локализирани няколко разсипи от камъни. Водолазният екип успя да заснеме множество обработени каменни блокове с различна големина и форма. Прави впечатление откриването на голям брой фрагменти от гръцка строителна керамика (солени и калиптери), римски тегули и имбрекси, както и някои цели късноантични керемиди. При подводните огледи водолазният екип успя да събере от морското дъно около 100 керамични фрагмента, половин каменен гръцки щок от котва, каменна бойна топка, няколко сравнително добре запазени амфори.

    На този етап на подводните проучвания се предполага, че обектът в подножието на нос Чироза е обхващал площ от 2000 квадратни метра.

    Представените подводни проучвания през 2020 г. се явяват вторите в района само за една година. В периода 17-23.02.2020 г. екип под ръководството на д-р Найден Прахов проведе геофизично сканиране и 2 водолазни огледа в района на Рибарското пристанище в залива Ченгене скеле и при о. Св. Анастасия.

    В средата на м. август започнаха и същинските подводни разкопки на подводния обект, финансирани изцяло от Община Бургас. Те се ръководят от проф. Христов и д-р Найден Прахов, директор на Центъра за подводна археология към Министерството на културата и гл. ас. в НАИМ-БАН. За резултатите от тях широката общественост ще бъде информирана след приключването им.

    Проучванията са реализирани като съвместен проект на РИМ-Бургас и ЦПА, в рамките на програмата им за сътрудничество при проучване на миналото на бургаското крайбрежие.

    Източник: Haskovo.NET

    Коментари в сайта

    Последни новини