Паметта за Момчил юнак е била много жива при българите мохамедани


Паметта за Момчил юнак е била много жива при българите мохамедани. Те наричали в миналото Ксанти наред с името Скеча и Царево.
По време на преименуването през седемдесетте години много доброволно избират името Момчил. , факт, говорещ красноречиво за преклонението към Момчил-в традициите на БЪЛГАРИТЕ при избор на име е да се слага име на новородено на близък и скъп човек !
Не само избират Момчил за лично име, а някои го избират и за име на фамилия. Така стария златоградски род Мустаневи го избират за име на своята фамилия, "Момчилови“. Нещо повече, лидерката на рода Минка Момчилова е една от дарителите за построяване на паметника на Момчил войвода.
В село Цацаровци, за което се носят легенди, че е заселено от избягали боляри в миналото, много известен лидер на селото беше бай Момчил Цацаров.
Името Момчил - значение, произход и имен ден от „момче“ (радост за родителите, които си нямат, а жадуват момче). Дългоочаквана, желана мъжка рожба. През XIII век са се използвали формите Момчо или Момко, като в последствие е придобито окончанието "-ил“.
В Златоград беше известен много медицинския специалист Момчев.
От Момчил иде умалителното Чило-широко известен е д-р Чилов в Родопите.
В народната памет се носи легендата, че Райко дал името на Райково, му е бил братовчед или брат
Свързва се и с името на Крали Марко, а от по късния период с рода Бинбелови, Стефан Караджа и др.
Името Момчил е било като стожер на българския дух през вековете.

Розалин Хаджиев, председател на Тракийско дружество „Дельо войвода“ в Златоград

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини