Масивните каменни конструкции в Саудитска Арабия може да са едни от най-старите в света

    Те са стотици и могат да бъдат по-големи от футболно игрище. Открити са в Саудитска Арабия, включително по склона на вулкан.

    Откритите през 2017 г. каменни структури изглежда са едни от най-старите паметници в света, датирани на около 7000 години, съобщават сега археолозите.

    Ново проучване на мистериозните каменни конструкции, някога наричани "порти", но сега наричани "мустатили", арабската дума за "правоъгълник" - предполага, че са били използвани за ритуали. Радиовъглеродно датиране на въглен, открит в една от структурите, показва, че хората са го построили около 5000 г. пр. н. е., съобщават екип от изследователи в статия, публикувана в сп. The Holocene.

    Ритуална употреба

    Конструкциите са направени от ниски каменни стени, които образуват нещо, което често прилича на порта отгоре (оттук и предишното им име). Те варират по размер - някои са по-малки, около 15 м, а най-големите са на дължина около 616 м.

    Когато са били построени за първи път, много от мустатите са имали платформа в двата края на "правоъгълника", открили изследователите при анализа на някои от структурите. На платформата на един мустатил е открита рисунка с геометрични фигури. 

    "Напълно възможно е тези структури да са били визуално зрелищни и може би доста обширно изрисувани", казва пред Live Science водещият автор на изследването Хуу Грукут, ръководител на групата за екстремни събития от Института за химическа екология "Макс Планк" в Германия.

    В рамките на мустатилите са намерени малко артефакти, което предполага, че структурите не са били обитаеми или използвани целогодишно. Освен това "дългите стени [на мустатилите] са много ниски и обикновено нямат очевидни входни точки и следователно не изглежда да са функционитали като някакво ограждение за животини", пише екипът.

    И все пак, ако мустатилите действително са били места за ритуали, все още не е ясно какви видове ритуали са се състояли там.

    Териториални маркери?

    Днес структурите се намират на много сухи места, включително в южната пустиня Нефуд, където екипът на Грукут провежда теренната си работа, и безплодни, негостоприемни полета от лава.

    Но ако конструкциите наистина са били изработени около 5000 г. пр.н.е., те са били използвани, когато климатът в Саудитска Арабия беше по-влажен, отколкото е днес. "Преди 10 000 - 6 000 години на Арабския полуостров е бил най-новият период "Зелена Арабия", когато увеличените валежи преобразили този обикновено сух регион “, пишат изследователите в документа.

    По онова време хората в региона са били пастири, разчитали на стада от домашни животни за храна, но са ловували и диви животни, пишат изследователите в документа. Мустатилите биха могли да бъдат начин хората да отбележат своята територия, казват изследователите.

    Йорк Роуън, старши научен сътрудник в Ориенталския институт на Чикагския университет, похвали изследването, но отбеляза, че има по-стари примери за мащабна монументална каменна конструкция, отбелязвайки, че "кайт" (масивни каменни конструкции, използвани за лов на животни) изглежда са по-стари.

    Гари Ролфсън, професор от колежа Уитман във Вашингтон, който не участва с това изследване, нарече находките "абсолютно увлекателни". Освен към мустатите, в района има и други видове скални структури, "които отразяват мащабни човешки съвместни начинания, които имат малко очевидна утилитарна цел освен социална идентичност, социално утвърждаване и социална памет “, каза Ролфсън пред Live Science.

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини