Ким Чен-ун свика политическа конференция на високо равнище

Лидерът на Северна Корея проведе едва третата си политическа конференция на високо равнище от много седмици, свързана с тревогите за коронавирусната реакция на нацията и прогнозата за тайфун, който ще достигне страната рано в четвъртък.

По време на разширено заседание на Политбюро на управляващата Работническа партия във вторник Ким Чен-ун говори за "дефекти" и "недостатъци" в кампанията на страната срещу COVID-1, без да уточнява, и призова те да бъдат бързо коригирани, според официалната севернокорейска новинарска агенция.

Ким Чен-ун също призова за щателна подготовка, за да се сведе до минимум щетите от тайфуна Бави.

Той постави задачи за партийните и обществените служби на всички нива, като каза, че е важно да се предотвратят жертвите и да се сведат до минимум щетите, причинени от тайфуна, съобщи KCNA.

Към сряда сутринта (местно време) тайфунът Бави беше близо до южнокорейския остров Чеджу и е на път  да удари северозападния бряг на Корейския полуостров около изгрева в четвъртък.

Метеорологичната агенция на Южна Корея съобщи за максимална скорост на вятъра 155 км/ч и че се очаква Бави да бъде един от най-силните на полуострова тази година.

На заседание на управляващата партия миналата седмица, Ким призна, че икономиката на страната не се е подобрила, както се надяваше. По време на това заседание управляващата партия насрочи рядък конгрес през януари, за да постави цели за развитие за следващите пет години.

Според експерти, пандемията е дерайлирала някои от основните икономически цели на севернокорейския лидер. Пхенян наложи блокиране, което значително намали търговията му с Китай - основният му съюзник и икономическа жизнена линия, и вероятно пречи да мобилизира работната си сила.

Появата на Ким Чен-ун на срещата бе предхождана от спекулации за здравето му.

Бивш помощник на покойния президент на Южна Корея миналата седмица публикува във Фейсбук, че  Ким е в кома, за което след това съобщиха някои големи западни агенции.

Шпионската агенция на Южна Корея миналата седмица заяви, че г-н Ким е делегирал част от правомощията си на подбрана група от висши служители, включително сестра му, която сега участва главно във формирането на политики спрямо Вашингтон и Сеул.

Но служители от Националната разузнавателна служба на Южна Корея, която има смесен опит в четенето на събитията в тайния управляващ елит на Северна Корея, настояват, че управлението на Ким над страната му остава абсолютно.

Известна предимно е с изстрелването на ракети и с един от най-авторитарните режими в света, наскоро Северна Корея се прочу с нещо друго - избягването на заразяване с коронавирус.

Северът все още не е потвърдил нито един случай на COVID-19, но повечето външни наблюдатели се съмняват в твърдението му, че няма вируси.

Ким Чен-ун този месец отмени триседмично блокиране в град Кесон близо до границата с Южна Корея след подозриран случай на коронавирус там. По-късно каза на Световната здравна организация, че резултатите от тестовете на човека са неубедителни.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Случаен виц

Последни новини