Пик на смъртните случаи заради коронавирус през август в Смолянско

Изображение 1 от 2

    Пик на смъртните случаи заради заразата от коронавирус през август отчете РЗИ на редовния брифинг на Областния кризисен щаб. Общо 13 са жертвите - 4 жени и 9 мъже на възраст от над 65 до над 90 години. Всички са били с придружаващи заболявания обобщиха от здравната инспекция.
    Към края на август активните случаи на Ковид-19 в Смолянска област са 84, от тях 31 са хоспитализирани, 53 са на домашно лечение. Само през последната седмица новозаразените са 36. 17 от хоспитализираните се намират в областната болница в Смолян, 2-ма от тях са в интензивно отделение, но не са на апаратно дишане. Шестима болни са настанени в МБАЛ-Мадан, 3-ма са в общинската болница в Златоград. Други петима са в лечебни заведения извън Смолянска област.
    Август е месецът, в който се отчита преобладаваща заразяване на хора над 50 години, като броят на позитивните в тази възрастова група е доста по-голям от средния за страната. Проучванията на епидемиолозите показват още, че заразяването става най-често в домакинствата, като младите които са активни, пътуват и често са безсимптомни, заразяват възрастните си роднини.
    Затова от РЗИ призовават за спазване на противоепидемичните мерки и повече грижа и внимание към възрастните.

    Величка Петкова

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Още новини

    Последни новини