Украйна предупреди за екокатастрофа, по-голяма от тази в Чернобил

За това предупреди заместник-ръководител на украинската делегация Витолд Фокин

Светът може да се сблъска с екологична катастрофа, по-голяма от трагедията в Чернобил, предупреди Витолд Фокин, заместник-ръководител на украинската делегация в тристранната контактна група по Донбас, предаде РИА Новости.

Фокин отбеляза, че унищожаването на инфраструктурата в Донбас след бомбардировките е довело до наводнения в хиляди мини, те са оставени "на самотек", а водата от тях може да прелее към местни реки и езера, след което тази замърсена вода да навлезе в Азовско и в Черно море. Ръководителят заяви още, че спешно трябва да започне работа по почистването на шахтите, предаде БГНЕС.

"Мнозина си затварят очите за това, но предстоящото бедствие може да стане неизмеримо по-голямо от аварията в Чернобил, и да нанесе в пъти по-големи екологични щети", заключи Фокин в интервю за Страна.ua.

Инцидентът в атомната електроцентрала в Чернобил стана през нощта на 26 април 1986 г., когато експлоадира реакторът на енергоблок № 4. Голямо количество радиоактивни вещества бяха изпуснати в околната среда. Според заключенията на експертите основната причина за инцидента са груби нарушения на правилата за експлоатация на атомната централа, извършени от персонала на четвъртия блок.

Източник: nova

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини