Нови изследвания датират солницата край Провадия около 5 600 година пр.Хр.

Нови изследвания, направени в Глазгоу, сочат, че добивът на сол край Провадия е започнал около 5 600 години пр.н.е., иначе казано с около 100 години по-рано, отколкото се смяташе досега, каза днес пред журналисти проф.Васил Николов, ръководител на разкопките. Той уточни, че заради пандемията тази година работата по проучването на обекта е започнала по-късно, но има възможност да продължи до края на октомври.

Това е 16-ят сезон, в който се работи по солницата, допълни Николов. По думите му тази година акцент ще бъдат укрепителните системи, както и селищната част. Археолозите работят активно по проучването на две къщи, едната от които е била двуетажна, поне 400 квадратни метра.

При проучванията е намерена малка керамична маска, която е уникална по рода си, разказа Николов. Образът е смес между антропо- и зооморфни черти, без уста. Категорично е свързан с мъжкото начало, посочи Николов. Според него не може да се каже за какво е ползвана маската. Двете дупчици в горната част подсказват, че или е висяла на стена, или е била капак на керамичен съд, който се е вдигал и спускал.

Продължава проучването и на солодобивния кладенец, допълни Николов. По думите му съоръжението е правено през втората половина на петото хилядолетие пр.н.е.

В праисторическото селище са живеели около 450 души, разказа още археологът. Заради солта, която е била много по-ценна от всичко, те са били подложени на непрекъснати нападения, за което свидетелстват откритите повече от 500 върха на стрели от кост. Набезите обаче са накарали местните да проявят въображение и да издигнат крепостни стени, на практика първите такива в Европа. За допълнително затруднение на враговете си, са направили и радиални стени, уникални по рода си. Как са строени стените, на които се виждат многотонни камъни, не е ясно, допълни археологът. По думите му тази загадка няма как да бъде разрешена, но пък вече е ясно, че на солницата има 4 отбранителни системи, строени по различно време.

Праисторическият пласт много трудно може да бъде проучен без да "махнем" този от времето на траките, допълни Николов. По думите му вече е ясно, че на мястото е имало дом на богат човек, живял през II-I век пр.Хр., като тепърва ще се правят по-сериозни проучвания.

Ясно е, че солницата край Провадия е свързана с Некропола във Варна, каза още Николов. По думите му живелите край морето са били "дистрибутори" на стоката, като най-вероятно са печелели много по-добре от тези, които са добивали солта.

През тази година атрактивният археологически обект вече има екскурзовод, допълни Николов. По думите му се допускат малки групи, след предварително записване на страницата на солницата в една от социалните мрежи. Достъп до обекта могат да получават до 5 групи на ден, като посещенията ще могат да се правят и извън рамките на археологическия сезон.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини