Съдът: "Оставка, боклуци!", "Мутри, вън!" не са хулигански изрази на разрешен граждански протест

Софийският районен съд /СРС/ не уважи искането на Районната прокуратура за вземане на мярка за неотклонение на един от задържаните по време на митинга на 2 септември протестиращи - Росен Миленов.

Миленов има повдигнато обвинение по чл. 325 от Наказателния кодекс за хулиганство, защото по време на протеста се е качил върху тавана на служебен полицейски автомобил, от който е скандирал през мегафон "Оставка, боклуци!", "Мутри, вън!", "Щом трябва да влезем със сила и да ги изметем!". Прокуратурата настояваше на мъжа да бъде наложена най-тежката мярка за неотклонение задържане под стража.

Съдът коментира въпроса дали тези действия могат да бъдат окачествени като хулигански по смисъла на чл. 325, ал. 2 от НК. В настоящия случай става дума за разрешен граждански протест, което предполага малко по-радикални изразни средства и начин на упражняване на правото за изразяване на мнение, смята магистратът. Изискването е тези средства и методи да не са непропорционални на целите на протеста и на действията на органите, както и да не застрашават здравето или живота на другите присъстващи.

Според съда няма аргумент отправените изрази да бъдат определени като хулигански, наравно с качването на обвиняемия на автомобила, който е бил неохраняван във въпросния момент. Според магистрата Миленов е извършил действията, описани в привличането му за обвиняем. Съдът обаче констатира, че няма обосновано предположение за извършено престъпление от общ характер в случая и остави обвиняемия без мярка за неотклонение. Решението може да бъде протестирано.

Източник: Haskovo.NET

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Ол
    Олег
    4 -2
    12:16, 6 сеп 2020
    Прокуратурата няма право да бъде обвинител по тези дела, защото протестите са и срещу шефът на прокурорите. В случая обвинението пази себе си, а не гражданите!
    Законодателя не е предвиждал прокурора по едно дело да е лично заинтересован да обвини гражданин, защото така пази шефа си респ. службата си.
    • Др
      Другарю Олег
      1 0
      14:16, 7 сеп 2020
      Това да не е по ваше време(преди 89г.)!
      Конституционния съд излезе с тълкувателно решение , че всеки прокурор може да разследва главния прокурор!
      Така , че тези опорки от 7-мата петилетка не вървят!
Последни новини