Отложиха края на света за ноември

Предвидените ремонтни работи на Големия адронен колайдер (LHC), вървят по график, се казва в официално съобщение на ЦЕРН. За пореден път отложиха повторното му пускане заради нарушаване на вакуума.

През последната седмица в два сектора е открито разхерметизиране, докато са ги подготвяли за тестване. За съжаление температурата там трябва отново да бъде повишена до стайна. (Тя е 80К, или -193 градуса C)

Пускането на колайдера е отново отложено – за средата на ноември 2009 г.

Уникалното съоръжение трябваше да заработи през септември 2008. Пускането му тогава бе предхождано от многословни спорове в научната общност и най-вече в медиите относно възможното появяване на черна дупка вследствие работата му. Пророкувания край на света, според някои, и фундаменталните научни разкрития, според замисъла, се отложиха заради искра в електрическата система. Тя проби резервоар с течен хелий и няколко тона от въпросния газ попаднаха в тунела. Части от ускорителя се нагряха до толкова висока темпетратура, че се деформираха. 

Големият адронен колайдер е най-големият ускорител на елементарни частици в света – около 28 км. Учените разчитет чрез него да наподобят условията във Вселената малко след Големия взрив. Те се надяват да открият и загадъчния бозон на Хигс, елементарна частица, съществуването на която теоретично обяснява наличието на маса при останалите частици.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини