Ден 61: Щом правителството е недоволно от своя народ...

Стотици граждани се събраха пред фонтана около президентството в 61-вия ден на протестите с искане за оставка на правителството и на главния прокурор. Около 20 часа движението по бул. "Цар Освободител" в района бе блокирано от мобилната трибуна на протеста.

Върху фасадата на парламента бяха прожектирани масово разпространявани в социалните мрежи кадри с прилагане на груба полицейска сила срещу протестиращи по време акцията "Велико народно въстание" на 2 септември. Прозвучаха и записите с гласа като на премиера Бойко Борисов.

"Имам физическа слепота, но пък духовна зримост, Това не е толкова важно, важното е, че съм българка и искам да ви кажа, че те са аут... Още не го знаят, защото са полуграмотни и защото нямат кауза", каза от трибуната Катерина Димитрова, по професия реставратор - единственият представил се с името си оратор тази вечер. "От историята се знае, че когато имат кауза, българите са победители - затова народът е оцелял", каза още Димитрова.

От трибуната бяха припомнени думите на Кристиан Таков - "Когато властта стане самоцел, послушанието е ценност", и на Бертолт Брехт - "Щом правителството е недоволно от своя народ, да го разпусне, да назначи избори и да си избере друг народ".

Скулпторът Велислав Минеков каза, че в последните години има систематичен грабеж, който е не само финансов. "Откраднаха част от живота ни, бъдещето ни, откраднаха нашата култура и език, като го опростачиха", заяви той.

За 10 септември, когато ще има нов голям национален протест, инициаторите на недоволствата от Отровното трио предложиха няколко начина за борба с провокаторите. Адвокат Николай Хаджигенов подчерта, че протестът ще е мирен и затова призова хората да носят със себе си солети, които трябва да заместят бухалките, както и водни пистолети. Той подчерта, че Отровното трио вече не говори с полицейски началници, защото с тяхно позволение подчинените им "биха като животни своя народ". Хаджигенов припомни, че на 10 септември протестът ще започне в 8 ч. на пл. "Независимост".

Организаторите на протеста призоваха хората да създават свои информационни канали, от които близките им да разбират каква е реалната картина в момента. Призоваха също така всеки да поиска от роднините и приятелите си в чужбина да информират евродепутати, правителства и агенции в страните, в които живеят, за това, което се случва в България.

Протестите и днес минаха със скандиранията "Оставка", "Нас не ни е страх", "Мутри вън".

По време на акцията, продължила няколко часа, затворен остана булевард "Цар Освободител" и всички кръстовища по неговото протежение.

И тази вечер протестиращите се отправиха на шествие до Орлов мост.

Сградите на Народното събрание се охраняваха от стотици полицаи.

Протести имаше в още няколко големи града в България. В недоволството в Русе се включиха изпълнители на родопски каба гайди. В последните дни протестиращите подаряват книги на деца и възрастни, а интересът към тази тяхна инициатива става все по-голям.

Във Варна протестиращите издигнаха плакати, призоваващи към преминаване единствено към машинно гласуване, както и традиционният лозунг "Оставка".

По-рано десетки протестиращи се събраха до летните сараи на почетния председател на ДПС Ахмед Доган в парка "Росенец", за да се обявят против идеята на партията да бъде съставен експертен кабинет след оставка на правителството. Чрез недоволството си хората подчертаха, че техните искания са за предсрочни избори. Денят за протест в Росенец не е избран случайно. Точно преди два месеца на плажа до имението съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов се опита да постави българско знаме, но не беше допуснат от служители на НСО. Протестиращите уточниха, че обмислят нов протест в Росенец, който да бъде на 11 септември.

Междувременно председателят на Народното събрание Цвета Караянчева обяви на партийно събитие на ГЕРБ в Ружинци, че президентът Румен Радев настройва хората едни срещу други в опит да печели политически дивиденти. Тя даде за пример вчерашните чествания на Съединението на България в Пловдив, където по време на речта на кмета се чуваха викове "Оставка".

"Вчера, на един от най-славните за българския дух празници, президентът, по Конституция обединител на нацията, за пореден път призова за разединение. Целият гняв и злоба, които той излъчва, се отразяват на отношенията между хората. Всеки има свое собствено мнение, но е недопустимо за държавен глава да настройва хората едни срещу други. Нека който има политическо амбиции да си учреди партия и да се яви на избори", каза още Караянчева.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова пък заяви в Ямбол, че е абсурдно да се иска оставката на президента Румен Радев. За такава призова ДПС в първия ден от новата пленарна сесия. "Стоим зад президента, както винаги сме го подкрепяли. Смятаме, че той изпълнява това, което обеща като кандидат за президент", каза Нинова.

Тя допълни, че левицата няма да спре да подкрепя протестите, докато правителството не подаде оставка. Тя за пореден път напомни позицията на партията си, че са за задължително машинно гласуване на следващите избори. "Ние заявихме, че оставаме в този парламент само и единствено за машинно гласуване, като гаранция за честни избори. Без машинно гласуване, рискуваме Бойко Борисов отново да фалшифицира изборите", добави тя.

Източник: dir.bg

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ко
    Когато
    8 -5
    08:47, 8 сеп 2020
    Когато една "****** ************ *****" /председател на НС/ наречена така от премиера, започне да дава оценки за президента, просто олеква. Първо, президента Радев е избран директно с 60% гласа и изразява волята на народа , който над 2 месеца е по площадите и иска оставката на Борисов и Гешев. И това заради голямата корупция в страната при срината демокрация. Защо тази проста ***** не видя чекмеджето на Борисов пълно с евра, злато и 1 пистолет , не чу записите за мнението му председателката на НС, за ЕС, за евродепутати и за всичко това е виновен само президента. Тази освен, че е проста и не чете и разбира от закони и конституция. В тази ситуация , не може президента да извърши съединение с политици-крадци и народа. Народа в по-голямата си част е по площадите, а тези които не могат искат оставката не коректните спрямо тях лица. Не видяхте ли, че народа не ви иска. И президента правилно каза, че парламента е на площада, защото вие политиците в НС не изразявате волята на народа. Не може корумрирано НС и правителство да кове закони, камо ли и конституция. Всичките ви закони са лобистки. Така, че омърсени председател на НС и премиер да дават тон е неуместно, особено в деня на съединението. Вие отдалечихте народа от правителство и парламент.
Последни новини