Опозиционният лидер Мария Колесникова задържана на границата на Беларус

Антон Родненков и Иван Кравцов от Координационния съвет на опозицията в Беларус, изчезнали вчера в Минск, са минали беларуската граница и сега се намират в Украйна. Това съобщи в Телеграм държавната осведомителна агенция БелТА, предаде Интерфакс.

Опозиционният лидер Мария Колесникова, която е била заедно с тях, "се е опитала незаконно да напусне територията на Република Беларус, но е била задържана на границата", уточнява агенцията.

БелТА се позовава на Телеграм канала на беларуската Агенция за телевизионни новини АТН. Там е било публикувано видеообръщение на Кравцов, записано "няколко минути преди пробива на границата".

Източник на Интерфакс от обкръжението на опозиционерите смята за твърде вероятно, че беларуските тайни служби са доставили тримата на границата от някой следствен изолатор, но Колесникова е била задържана при опит да мине границата.

"Нито Антон Родненков, нито Иван Кравцов, нито Мария Колесникова не планираха да заминат в чужбина. Бяха категорично против. Озовали са се на границата, след като са били задържани", каза той. Според него те може да са били принудени да напуснат Беларус също като друга опозиционна активистка - Олга Ковалкова.

Източникът допуска тайните служби да са инсценирали опит за незаконно напускане на Беларус от страна на Колесникова. "Една такава провокация и тъкмо в рамките й Колесникова е била задържана", казва той.

В момента няма достъп до Колесникова, Кравцов и Родненков. При опит за обаждане до Родненков се чува автоматичен отговор на украински език. При опит за обаждане до Колесникова се чува автоматичен отговор на руски мобилен оператор.

По-рано днес беларуският Държавен граничен комитет заяви, че и тримата опозиционери са минали границата, посочва Интерфакс. 

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини