Първа седмица с под 20 положителни. РЗИ призова: носете маски!

Първа седмица с под 20 положителни на Ковид-19 за последните два месеца отчитат от РЗИ. Тенденцията за намаляване на случаите е видима. Но пък за сметка на това смълтността остава висока. Това са констатациите, направени по време на редовния брифинг на Областния кризисен щаб в Смолян.
„През изминалата седмица имаме 19 новооткрити позитивни пациенти. Отново най-засегнати са хората на възраст над 50 години – 14 лица, като те формират три-четвърти от общия брой на новозаразени. Излекуваните през изминалата седмица са 25, хоспитализирани са 14. Починали са 5-ма пациенти с придружаващи заболявания, предимно сърдечно-съдови и диабет. През седмицата няма установен позитивен медицински персонал, както и от социални домове. Проблем остава високият брой на смъртните случаи. Заедно с колегите от болниците в региона следим случаите и търсим закономерности, които да послужат за предприемане на определени мерки“, каза директорът на РЗИ-Смолян д-р Мими Кубатева. Тя допълни, че проблем за нашата област остава неносенето на маски. "Това, което констатираме с екипа на РЗИ при контрола, който се  упражнява в различни обекти на територията на областта, е че не се спазва тази основна и лесна за изпълнение противоепидемична мярка. Носенето на маска, при спазване от всички, си остава една от основните противоепидемични мерки с висока ефективност“, каза д-р Кубатева.
Статистиката в цифри: За последната седмица са установени 19 нови случая на заразени с коронавирус от Смолянска област, с което общият брой на заразени от началото на извънредното положение става 659. Излекуваните са 573-ма, починалите са 33-ма. Активните случаи към днешна дата са 53, от които 29 са на домашно лечение, а хоспитализирани са 24 пациента – в МБАЛ-Смолян-12, в МБАЛ-Златоград-3, в МБАЛ-Мадан-3, в МБАЛ-Девин-1 и 5-ма в болници извън областта.

Величка Петкова
 

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини