Полицията стартира Операция „Дни на безопасността на пътя“

От утре - 16 септември полицията стартира Операция „Дни на безопасността на пътя“ (ROADPOL SAFETY DAYS).
За пета година Европейската мрежа на службите на пътна полиция ROADPOL организира кампания, целяща да намали до 0 поне за един ден броя на загиналите при пътнотранспортни произшествия, който за европейския континент е 70 човешки живота на ден. От 2016 г. до 2019 г. проектът се реализираше от Европейската мрежа на службите на пътна полиция ТISPOL и беше познат под наименованието ЕDWARD (Еuropean Day Without A Road Death) - Европейски ден без загинали на пътя. По реализацията на операция ЕDWARD през годините от 2016 г. до 2019 г. от ТISPOL, по настоящем - ROADPOL, се отчита голям успех.
През 2020 г. ROADPOL предвижда кампанията да се проведе като Дни на безопасността на пътя (ROADPOL SAFETY DAYS) в периода 16-22 септември 2020 г., когато по традиция е и Европейската седмица на мобилността. На 1 юли 2020 г. е даден официален старт на кампанията от президента на ROADPOL г-н Орбен и е отправен призив за включване на партньори в реализирането на целта в един ден да няма загинали при пътнотранспортни произшествия. Мотото през 2020 г. е „Stay alive and save lives“, като за България е „Остани жив! Пази живота!“ Организаторите от ROADPOL застъпват позицията, че за жертвите на пътя отговорността е на всички, и призовават за внимание при участие в движението по пътищата, за да защитим себе си и другите от пътни инциденти и вреди.
Имайки предвид, че страната ни е пълноправен член на ROADPOL и за България в Дните на безопасността на пътя с мото „Остани жив! Пази живота!“ 16 септември 2020 г. е обявен за Ден без загинали на пътя.   
Към момента на интернет страницата на проекта на адрес: http://www.roadpolsafetydays.eu/. са стартирани активности с възможност за присъединяване към проекта на партньори не само от Европа, а и от целия свят. Всеки може да се включи, организирайки свой собствен Ден на безопасността на пътя през тази седмица; кампании; събития и дейности, споделяйки резултатите с организаторите. Взето е решение всяка година една държава-членка на ROADPOL да бъде домакин, като през 2020 г. главното събитие е планирано за 16 септември в гр. Майнц, Федерална Република Германия. Поради пандемията от СОУЮ-19 има готовност за онлайн осъществяване на активностите.
Дните на безопасността на пътя в нашата страна ще се проведат в седмицата 16-22 септември 2020 г., като лично министърът на вътрешните работи отправи призив събитията на МВР и партньорите да се посвещават на Дните, в т.ч. преди и след седмицата.
За успешното провеждане на кампанията Дни на безопасността на пътя и Деня без загинали на пътя - 16 септември 2020 г., за времето от 14.09.2020 г. до 20.09.2020 г. е предвиден  засилен контрол на движението по пътищата и в максимална степен респектиращо полицейско присъствие по автомагистралите, главните пътища, основните пътни артерии, водещи към по-големите населени места, както и в населените места.
За успешното провеждане на операция „Остани жив! Пази живота!“  на територията на ОД МВР – Смолян е планиран 24-часов контрол на движението по пътищата и „Нулева толерантност“ към нарушителите. Предприети са следните мерки:
Сформирани са екипи от служители на ОДМВР-Смолян, с цел увеличаване на полицейското присъствие, включително и в малките населени места. При установени нарушения на ЗДвП ще се взима отношение от служителите със съответните правомощия;
Създадена е  организация за провеждане на СПО на основни трасета с интензивно движение, позволяващи извършването на проверки на голям брой автомобили едновременно по метода на широкообхватния контрол в часовете с интензивно движение на предварително определени подходящи места. За гр.Смолян  мероприятието ще се проведе за времето от 14:00 часа до 16:00 часа на 16.09.2020г. на бул.“България“ до Централна поща. Участие ще вземат и доброволци от БЧК – Смолян, ще бъдат раздавани брошури на водачите и пътниците в МПС.  
На 16 септември 2020г. в 12:00ч. ще бъде реализирано символично сигнално оповестяване на операцията чрез използване едновременно на светлинните и звукови сигнали на служебните автомобили, които ще са позиционирани на публични места в рамките на не повече от една минута. В оповестяването на операцията ще се включат и служителите от РДПБЗН чрез съответните районни служби.

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини