КЗК не видя опасност от монопол и разреши на Нова тв да придобие Канал 3

Комиисята за защита на конкуренцията (КЗК) не вижда опасност Нова телевизия да получи господстващо положение, придобивайки едноличен контрол върху дружествата, които оперират телевизионните канали "Канал 3", "THE VOICE" и "Magic TV" и радиостанциите "Веселина", "Витоша", "Мagic FM" и "The Voice Radio". Тя разреши незабавно изпълнение на сделката, срещу която се обявиха от Асоциацията не европейските журналисти – България, а както става ясно от решението на антимонополната комисия – и "БТВ Медия Груп", и БНР, и рекламната агенция "Аргент-2002".

КЗК, която не разреши сделката за "Нова телевизия" с чешкия милиардер Петър Келнер, защото медийната група сама по себе си била голяма, но позволи тя да бъде купена от братята Кирил и Георги Домусчиеви, сега не вижда никаква опасност за злоупотреба, независимо че реално групата значително се разраства.

Комисията приема, че Нова тв със сделката ще разшири влиянието си на пазара на радиореклама, но отбелязва, че той е високо конкурентен група и медийната група ще е втора по дял. Първа е "Фреш Медия" (24.29%), а на Нова тв е 21,09 %.

"Останалите участници на пазара имат дял в границите 5% - 16%. Следователно може да се приеме, че обогатяването на предлаганото от "Нова Броудкастинг Груп" портфолио няма да ѝ даде такова съществено предимство, което значително да засегне конкурентната среда", посочва в решението си КЗК.

В него се отбелязва, че комисията не приема изразените опасения относно ефекта на сделката след нейното осъществяване на съответните пазари. "По отношение твърдението за продажба на рекламно време в тв канали извън собствените на "Нова Броудкастинг Груп" на трети лица не се посочва конкретно в какво ще се изрази значителното предимство на придобиващата група пред неговите конкуренти на пазара на телевизионна реклама. Относно твърдението на БНР за предлагане на агресивни рекламни пакети от страна на "Нова", което би довело до фалит по-малките участниците на радио пазара, КЗК не може да направи обосновани заключения за евентуален такъв ефект, предвид установената по-горе структура на пазара на радио реклама и липсата на конкретни доказателства в тази насока", пише в решението.

Окончателното мнение е, че "сделката не би могла да породи антиконкурентни ефекти".

"Освен върху телевизионния, сделката би се отразила и върху целия медиен пазар в България – концентрирането на медии от почти всички видове и тематични области би било нелоялно предимство пред конкурентите, опериращи на което и да е подразделение на медийния пазар", смятат обаче от Асоциацията на европейските журналисти- България (АЕЖ).

В становището си от миналата седмица организацията припомни, че след смяната на собствеността на "Нова броудкастинг груп" ключови фигури от мениджмънта и журналистите на "Канал 3 се прехвърлиха в Нова телевизия. "Двете медии следват сходна редакционна политика, характеризираща се с подкрепа за управляващите, както и на интересите на депутата от опозицията Делян Пеевски. Макар и официално да не принадлежат на Пеевски, има съществени сходства между съдържание, появяващо се в двете медийни групи и във вестниците на депутата. Целта на придобиването на "Канал 3" от "Нова броудкастинг груп" вероятно е да оптимизира процесите в обединената медийна група", заявиха тогава от АЕЖ.

Източник: mediapool.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

 • 1
  Co
  competition
  4 -2
  10:57, 20 сеп 2020
  Държавата е завладяна от организираната престъпност начело с Доган, Пеевски и Борисов.
 • 2
  Co
  Compir
  1 -4
  11:09, 20 сеп 2020
  А Нинова и Радев са крадци на дребно. Искат оставката на прокурора за да избягат от правосъдието. Президента освен че е тапанар е също така и развалена латерна!
  • Ha
   hahahah
   1 0
   18:08, 20 сеп 2020
   Не разбра ли, че не плащат вече за коментари. Парите свършиха и бай Ставри ви чака всичките - от вожда до последния платен трол.

Хороскоп за 22.10.2020

Хороскоп за Овен

Овен
На някои от вас им предстои смяна на работното място или друга промяна. Ще имате време да вземете своите решения, сроковете няма да ви притесняват. Няма да сгрешите, доверете се на интуицията си. Не губете самочувствие, равнявайки се по чуждите дадености, скоро и вие ще станете обект на засилен интерес, предвид предстоящите новости.
22 окт 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Изчистете мислите си от притеснения и работете по задачите си. Ще успеете да се справите с възникващите затруднения и ще промените нещата в своя полза. За някои усилията днес са насочени към деловите ангажименти, за други в личния им живот. Не отхвърляйте предложение, преди да сте го обмислили.
22 окт 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Днес не предлагайте помощта си, ако не ви я поискат, това може да ви спести много неприятности. Среща с представител на противоположния пол може да промени посоката на живота ви. Не се колебайте. Бъдете по-смели и направете първата стъпка. Отдавна търсите подобна промяна. Момента е много подходящ.
22 окт 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Участвате активно в събитията около вас. Съветите ви се оказват много ценни за ваши близки и успявате да им спестите много неприятности. Имате нужда от движение и повече разнообразие. Не допускайте клюките подхвърлени ви от непознати да повлияят на отношението ви към ваш приятел. Запознайте се от близо със ситуацията преди да правите каквито и да било изводи.
22 окт 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Възбудата ви е налице и сте в готовност да нараните всеки, който се изпречи на пътя ви. Природата ще ви помогне да възвърнете душевното си спокойствие и ще ви даде сили да се справите с възникналите проблеми. Финансите ви се подобряват, а това си е повод да погледнете ведро на живота си.
22 окт 2020

Хороскоп за Дева

Дева
В плановете ви влизат много задачи и полезни срещи, голяма част от които ще осъществите днес. Делови или лични, във всички случаи ще ви помогнат да продължите, справяйки се по-лесно с възникващите затруднения. Вземайте решенията си в спокойна обстановка и не пренебрегвайте отдиха си.
22 окт 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Действате импулсивно и това ви прави податливи на погрешни преценки и впечатления. Бъдете трезви и действайте съобразно собствените си интереси, защото се възможни неприятности. Временно се оттеглете от активни действия и премислете следващата си стъпка.
22 окт 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Работата ви днес ще бъде напрегната, а вие ще се окажете в ролята на хората, които предотвратяват конфликтите около себе си. Търпението и самоувереността, които се излъчват от вас карат околните да ви търсят за съвет по всякакви въпроси и ситуации. Постарайте се да си осигурите спокойствие вечерта, тъй като най-вероятно ще сте прекалено уморени за забавления.
22 окт 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Днес ще имате възможността да изпълните свое намерение, което отдавна отлагате. Добре подготвени сте и едва ли ще срещнете пречки в осъществяването му. Ще получите интересна информация касаеща плановете на близък човек, не се колебайте да го уведомите. В личен план сте прекалено емоционални, а това може да ви попречи.
22 окт 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Разпределили сте стриктно деня си и знаете точно по кое време с какво ще сте заети. Бъдете готови обаче и за промени в дневния ред, тъй като не е изключено някои важни за вас ангажименти да отпаднат. Колективната работа днес може да донесе добри резултати, стига да избягвате резкия тон и да се опитате да внасяте равновесие, когато е необходимо.
22 окт 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Заниманията в сфера, която ви привлича и в която сте силни е гаранция за успеха ви. Вие най-добре знаете как да се мобилизирате, за да получите максимума от това, което искате да постигнете. Не злоупотребявайте с търпението и чувствата на човека до вас. Не сте застраховани от раздели, така, че бъдете разумни.
22 окт 2020

Хороскоп за Риби

Риби
С повече емоции ще се отнесете към заниманията си днес. Постарайте се да ги овладеете, за да не се окажете в затруднено положение. Нужно е да бъдете адекватни във всичко. Любовта ви мотивира за себеизява, прави ви по-добри и приветливи. Носейки в себе си това усещане, ще имате сили да надскочите себе си.
22 окт 2020
Последни новини