КЗК не видя опасност от монопол и разреши на Нова тв да придобие Канал 3

Комиисята за защита на конкуренцията (КЗК) не вижда опасност Нова телевизия да получи господстващо положение, придобивайки едноличен контрол върху дружествата, които оперират телевизионните канали "Канал 3", "THE VOICE" и "Magic TV" и радиостанциите "Веселина", "Витоша", "Мagic FM" и "The Voice Radio". Тя разреши незабавно изпълнение на сделката, срещу която се обявиха от Асоциацията не европейските журналисти – България, а както става ясно от решението на антимонополната комисия – и "БТВ Медия Груп", и БНР, и рекламната агенция "Аргент-2002".

КЗК, която не разреши сделката за "Нова телевизия" с чешкия милиардер Петър Келнер, защото медийната група сама по себе си била голяма, но позволи тя да бъде купена от братята Кирил и Георги Домусчиеви, сега не вижда никаква опасност за злоупотреба, независимо че реално групата значително се разраства.

Комисията приема, че Нова тв със сделката ще разшири влиянието си на пазара на радиореклама, но отбелязва, че той е високо конкурентен група и медийната група ще е втора по дял. Първа е "Фреш Медия" (24.29%), а на Нова тв е 21,09 %.

"Останалите участници на пазара имат дял в границите 5% - 16%. Следователно може да се приеме, че обогатяването на предлаганото от "Нова Броудкастинг Груп" портфолио няма да ѝ даде такова съществено предимство, което значително да засегне конкурентната среда", посочва в решението си КЗК.

В него се отбелязва, че комисията не приема изразените опасения относно ефекта на сделката след нейното осъществяване на съответните пазари. "По отношение твърдението за продажба на рекламно време в тв канали извън собствените на "Нова Броудкастинг Груп" на трети лица не се посочва конкретно в какво ще се изрази значителното предимство на придобиващата група пред неговите конкуренти на пазара на телевизионна реклама. Относно твърдението на БНР за предлагане на агресивни рекламни пакети от страна на "Нова", което би довело до фалит по-малките участниците на радио пазара, КЗК не може да направи обосновани заключения за евентуален такъв ефект, предвид установената по-горе структура на пазара на радио реклама и липсата на конкретни доказателства в тази насока", пише в решението.

Окончателното мнение е, че "сделката не би могла да породи антиконкурентни ефекти".

"Освен върху телевизионния, сделката би се отразила и върху целия медиен пазар в България – концентрирането на медии от почти всички видове и тематични области би било нелоялно предимство пред конкурентите, опериращи на което и да е подразделение на медийния пазар", смятат обаче от Асоциацията на европейските журналисти- България (АЕЖ).

В становището си от миналата седмица организацията припомни, че след смяната на собствеността на "Нова броудкастинг груп" ключови фигури от мениджмънта и журналистите на "Канал 3 се прехвърлиха в Нова телевизия. "Двете медии следват сходна редакционна политика, характеризираща се с подкрепа за управляващите, както и на интересите на депутата от опозицията Делян Пеевски. Макар и официално да не принадлежат на Пеевски, има съществени сходства между съдържание, появяващо се в двете медийни групи и във вестниците на депутата. Целта на придобиването на "Канал 3" от "Нова броудкастинг груп" вероятно е да оптимизира процесите в обединената медийна група", заявиха тогава от АЕЖ.

Източник: mediapool.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

  • 1
    Co
    competition
    4 -2
    10:57, 20 сеп 2020
    Държавата е завладяна от организираната престъпност начело с Доган, Пеевски и Борисов.
  • 2
    Co
    Compir
    1 -4
    11:09, 20 сеп 2020
    А Нинова и Радев са крадци на дребно. Искат оставката на прокурора за да избягат от правосъдието. Президента освен че е тапанар е също така и развалена латерна!
    • Ha
      hahahah
      1 0
      18:08, 20 сеп 2020
      Не разбра ли, че не плащат вече за коментари. Парите свършиха и бай Ставри ви чака всичките - от вожда до последния платен трол.
Последни новини